Porce: 8 ks
Doba přípravy: 1 hod 40 min
Označení: vegetariánské, veganské
Ingredience
- 250 g hladké pšeničné mouky
- 150 ml vody
- 12 g droždí
- 60 ml kvalitního olivového oleje + trocha na polití
- 6 g soli
- 1 lžička cukru
- 2 větvičky cherry rajčat
- čerstvá bazalka
- 1 stroužek česneku
- sušená bazalka
Postup
- Do mísy nalijte vlažnou vodu, přidejte lžíci cukru, droždí pokojové teploty a jemně vidličkou promíchejte. Nechte 10 min vzejít kvásek. Cherry rajčata omyjte pod tekoucí vodou. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Poté ke kvásku přisypte mouku a sůl, přidejte prolisovaný stroužek česneku, přilijte olej a vypracujte kompaktní těsto. Bochníček nechte kynout 45 minut na teplém místě.
- Připravte si plech, vyložte ho pečicím papírem a vykynuté těsto rozprostřete navlhčenými prsty po ploše tak, aby byla výška těsta zhruba 1,5 cm. Tímto způsobem uděláte i charakteristické důlky. Cherry rajčata položte na těsto a lehce zatlačte. Vše zasypte sušenou bazalkou a zalijte dvěma lžícemi olivového oleje. Focacciu nechte takto ještě 15 min kynout.
- Pečte zhruba 25 min dozlatova. Hotovou focacciu ozdobte čerstvou bazalkou a podávejte např. ke caprese, k pečeným pokrmům nebo k předkrmům.