Recepty 22. 05. 2019 PDF Tisk

Focaccia s cherry rajčaty a bazalkou

Voňavá, barevná, jemná po olivovém oleji, to je focaccia, která je univerzální přílohou k různým pokrmům.

Focaccia s cherry rajčaty a bazalkou

Porce: 8 ks

Doba přípravy: 1 hod 40 min

Označení: vegetariánské, veganské

Ingredience

  • 250 g hladké pšeničné mouky
  • 150 ml vody
  • 12 g droždí
  • 60 ml kvalitního olivového oleje + trocha na polití
  • 6 g soli
  • 1 lžička cukru
  • 2 větvičky cherry rajčat
  • čerstvá bazalka
  • 1 stroužek česneku
  • sušená bazalka

Postup

  1. Do mísy nalijte vlažnou vodu, přidejte lžíci cukru, droždí pokojové teploty a jemně vidličkou promíchejte. Nechte 10 min vzejít kvásek. Cherry rajčata omyjte pod tekoucí vodou. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Poté ke kvásku přisypte mouku a sůl, přidejte prolisovaný stroužek česneku, přilijte olej a vypracujte kompaktní těsto. Bochníček nechte kynout 45 minut na teplém místě.
  3. Připravte si plech, vyložte ho pečicím papírem a vykynuté těsto rozprostřete navlhčenými prsty po ploše tak, aby byla výška těsta zhruba 1,5 cm. Tímto způsobem uděláte i charakteristické důlky. Cherry rajčata položte na těsto a lehce zatlačte. Vše zasypte sušenou bazalkou a zalijte dvěma lžícemi olivového oleje. Focacciu nechte takto ještě 15 min kynout.
  4. Pečte zhruba 25 min dozlatova. Hotovou focacciu ozdobte čerstvou bazalkou a podávejte např. ke caprese, k pečeným pokrmům nebo k předkrmům.

 

Objednat předplatné