Porce: 4 větší, 6 menších
Příprava: 45 min
Označení: Vhodné pro vegetariány. Bezlepkové.
Ingredience
- 2 silnější plátky másla
- 200 g cizrny (hotové v nálevu nebo uvařené)
- 1 l zeleninového vývaru (vývaru z bujónu)
- 300 ml smetany (případně sójové nebo ovesné náhrady)
- 1/2 cibule, nakrájená na malé kousky
- 2 jarní cibulky, očištěné a pokrájené nadrobno až do zelené části
- 1-2 stroužky česneku
- 1 lžička mletého římského kmínu
- čerstvý koriandr
- sůl, pepř
Postup
- Připravte si hrnec na polévku a na másle v něm lehce orestujte cibulku, česnek, římský kmín, špetku soli a pepře.
- Poté přidejte slitou cizrnu, krátce 2-3 minuty společně promíchejte a celé zalijte litrem zeleninového vývaru (případně horké vody a přidejte 2 kostky zeleninového bujónu).
- Přiklopte a nechte zhruba 15 minut provařit. Po čtvrt hodině stáhněte polévku z plotny a tyčovým mixérem rozmixujte. Vraťte zpět a přilijte smetanu. Promíchejte a nechte ještě zhruba 5 minut probublat. Na závěr přidejte pokrájený koriandr a polévka je hotová.
- Ozdobit můžete pár kapkami balsamika a pár kuličkami opražené cizrny.