Recepty 18. 04. 2018 PDF Tisk

Chřestový krém s kokosovou smetanou

Říká se, že chřest je u nás nejoblíbenější a nejcennější jarní zelenina v sezóně od dubna do června. Vychutnejte si tuto pochoutku v podobě výtečného rizota a nebo polévky s nádechem kokosu – zde je recept.

Chřestový krém s kokosovou smetanou

Porce: 4

Příprava: 25 min

Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany. Bezlepkové.

Ingredience

  • 500 g očištěného a oloupaného bílého chřestu
  • 1 menší bílá cibule
  • 100 ml bílého vína (lze vynechat)
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 100 g kokosové smetany (vrchní ztuhlá část kokosového mléka z plechovky)
  • 30 ml olivového oleje
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • sůl, pepř

Postup

  1. V menším hrnci orestujte na olivovém oleji pokrájenou cibuli. Po chvilce přidejte pokrájený chřest, osolte a přilijte bílé víno, které nechte odpařit. Poté přilijte zeleninový vývar a vařte zhruba 10 min.
  2. Když je chřest měkký, ztlumte teplotu a rozmixujte vše ponorným mixérem. Přidejte kokosovou smetanu a důkladně vše promíchejte. Nechte 5 minut prohřát.
  3. Na závěr přidejte do polévky lžíci citrónové šťávy a podle chuti ještě dosolte.
  4. Podávejte ozdobené dle vaší fantazie.

 

Objednat předplatné