Chřestový krém s kokosovou smetanou
18. 04. 2018
Říká se, že chřest je u nás nejoblíbenější a nejcennější jarní zelenina v sezóně od dubna do června. Vychutnejte si tuto pochoutku v podobě výtečného rizota a nebo polévky s nádechem kokosu – zde je recept.
Porce: 4
Příprava: 25 min
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany. Bezlepkové.
Ingredience
- 500 g očištěného a oloupaného bílého chřestu
- 1 menší bílá cibule
- 100 ml bílého vína (lze vynechat)
- 500 ml zeleninového vývaru
- 100 g kokosové smetany (vrchní ztuhlá část kokosového mléka z plechovky)
- 30 ml olivového oleje
- 1 lžíce citrónové šťávy
- sůl, pepř
Postup
- V menším hrnci orestujte na olivovém oleji pokrájenou cibuli. Po chvilce přidejte pokrájený chřest, osolte a přilijte bílé víno, které nechte odpařit. Poté přilijte zeleninový vývar a vařte zhruba 10 min.
- Když je chřest měkký, ztlumte teplotu a rozmixujte vše ponorným mixérem. Přidejte kokosovou smetanu a důkladně vše promíchejte. Nechte 5 minut prohřát.
- Na závěr přidejte do polévky lžíci citrónové šťávy a podle chuti ještě dosolte.
- Podávejte ozdobené dle vaší fantazie.
- autor: Michaela Bebová
- www.biochemicka.cz
- zdroj fotky: Shutterstock.com