Recepty 10. 05. 2017 PDF Tisk

Chřestové rizoto

Chřestová sezóna je v plném proudu! Rozhodně byste si měli připravit alespoň jeden pokrm s touto pochoutkou - zkuste toto jednoduché rizoto vyladěné kozím sýrem.

Chřestové rizoto

Porce: 2

Doba přípravy: 45 min

Označení: Vhodné pro vegetariány. Bezlepkové.

 

Ingredience

  • 250 g rýže Arborio (speciální rýže na rizoto, můžete ale použít i klasickou kulatozrnnou)
  • 100 ml bílého vína
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 7 stonků chřestu
  • 75 g měkkého kozího sýra
  • olivový olej
  • plátek másla
  • 1/2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř

Postup

  1. Rýži nejprve několikrát po sobě properte v teplé vodě a poté nechte slitou stranou.
  2. Nyní si připravte chřest  odkrojte konce, oloupejte, v malém kastrůlku zalijte stonky vodou a vařte zhruba 7 min.
  3. Poté si připravte pánev, rozehřejte na ní 2 lžíce olivového oleje a přidejte k němu pokrájenou cibulku a česnek. Zhruba 3-4 minuty restujte a pak přidejte i rýži. Mírně osolte a za stálého míchání chvíli restujte.
  4. Nyní do pánve přilijte 400 ml horkého zeleninového vývaru a bílé víno (pokud nechcete přidávat víno, nahraďte vývarem). Přiklopte a nechte na mírném plameni vařit zhruba 10-15 min.
  5. Po uplynutí doby rizoto promíchejte a podle tvrdosti rýže a množství vývaru v pánvi přilijte potřebné množství navíc. Do pánve přidejte pokrájené kousky uvařeného chřestu, kousky kozího sýra, plátek másla a celé to osolte a opepřete. Lehce vše míchejte, dokud se ingredience nepropojí a poté ještě zhruba 2-3 min na mírném plameni vařte. Je potřeba ochutnávat, aby se rýže nerozvařila.
  6. V momentě, kdy má rizoto ideální tekutou konzistenci a rýže je dostatečně uvařená, máte hotovo a můžete servírovat.

 

Objednat předplatné