Porce: 2
Doba přípravy: 45 min
Označení: Vhodné pro vegetariány. Bezlepkové.
Ingredience
- 250 g rýže Arborio (speciální rýže na rizoto, můžete ale použít i klasickou kulatozrnnou)
- 100 ml bílého vína
- 500 ml zeleninového vývaru
- 7 stonků chřestu
- 75 g měkkého kozího sýra
- olivový olej
- plátek másla
- 1/2 cibule
- 1 stroužek česneku
- sůl, pepř
Postup
- Rýži nejprve několikrát po sobě properte v teplé vodě a poté nechte slitou stranou.
- Nyní si připravte chřest odkrojte konce, oloupejte, v malém kastrůlku zalijte stonky vodou a vařte zhruba 7 min.
- Poté si připravte pánev, rozehřejte na ní 2 lžíce olivového oleje a přidejte k němu pokrájenou cibulku a česnek. Zhruba 3-4 minuty restujte a pak přidejte i rýži. Mírně osolte a za stálého míchání chvíli restujte.
- Nyní do pánve přilijte 400 ml horkého zeleninového vývaru a bílé víno (pokud nechcete přidávat víno, nahraďte vývarem). Přiklopte a nechte na mírném plameni vařit zhruba 10-15 min.
- Po uplynutí doby rizoto promíchejte a podle tvrdosti rýže a množství vývaru v pánvi přilijte potřebné množství navíc. Do pánve přidejte pokrájené kousky uvařeného chřestu, kousky kozího sýra, plátek másla a celé to osolte a opepřete. Lehce vše míchejte, dokud se ingredience nepropojí a poté ještě zhruba 2-3 min na mírném plameni vařte. Je potřeba ochutnávat, aby se rýže nerozvařila.
- V momentě, kdy má rizoto ideální tekutou konzistenci a rýže je dostatečně uvařená, máte hotovo a můžete servírovat.