Recepty 01. 06. 2016 PDF Tisk

Celozrnná focaccia s rozmarýnem

Focaccia [fokáča] je tradiční italská chlebová placka z kynutého těsta. Je vláčná a s typickými dírkami na povrchu tvoří neopomenutelnou složku italské kuchyně. Focaccia je ideální třeba ke kvalitnímu olivovému oleji, jako příloha k salátům, grilovanému masu a zelenině. Tradičně se vyrábí z bílé mouky, my si ji dnes ale připravíme i z mouky celozrnné.

Celozrnná focaccia s rozmarýnem

Porce: 1 kus (cca 20x20x3 cm)

Příprava: 2 hod 15 min (z toho 1 hod 20 min kynutí)

Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany.

 

Ingredience

  • 1 lžíce vody
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 120 g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
  • 200 g chlebové mouky
  • hrst černých oliv, nakrájených na menší kousky
  • 4 sušená rajčata, pokrájená na menší kousky
  • 100 ml kvalitního olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 3 špetky sušeného rozmarýnu

  

Postup

  1. Smíchejte lžíci teplé vody a lžíci cukru, rozdrobte do směsi droždí, promíchejte a nechte 15 min vzejít.
  2. Mezitím si pokrájejte černé olivy a sušená rajčata.
  3. Připravte si mísu - prosejte do ní obě mouky, přidejte olivy a rajčata, lžičku soli, 60 ml olivového oleje a nakonec kvásek. Nyní buď důkladně hněťte rukou až do konzistence vláčného kompaktního těsta, nebo si na pomoc vezměte robot. Dle potřeby přidejte trochu mouky nebo vody. Bochníček lehce pomažte olivovým olejem a nechte na teplém místě hodinu kynout.
  4. Připravte si plech-misku na pečení. 20 ml oleje vylejte na plochu a rozetřete. Na olej přendejte těsto a prsty vytlačte na celou plochu (vytlačené prsty nejsou na škodu, ba naopak, prsty použijte k tvarování charakteristických důlků). Zbylých 20 ml oleje opět vylejte přes těsto a mašlovačkou pomažte celou plochu. Placku posypte sušeným rozmarýnem. Opět nechte zhruba 20 min kynout.
  5. Pečte v předem předehřáté troubě zhruba 25 min na 200 °C. Na posledních 7 min ztlumte na 180 °C. V případě potřeby pečte déle.
  6. Podávejte s olivovým olejem, k salátu, ke Caprese, či k pečené zelenině nebo masu.

 

 

Objednat předplatné