Porce: 1 kus (cca 20x20x3 cm)
Příprava: 2 hod 15 min (z toho 1 hod 20 min kynutí)
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany.
Ingredience
- 1 lžíce vody
- 1/2 kostky droždí
- 1 lžíce cukru
- 120 g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
- 200 g chlebové mouky
- hrst černých oliv, nakrájených na menší kousky
- 4 sušená rajčata, pokrájená na menší kousky
- 100 ml kvalitního olivového oleje
- 1 lžička soli
- 3 špetky sušeného rozmarýnu
Postup
- Smíchejte lžíci teplé vody a lžíci cukru, rozdrobte do směsi droždí, promíchejte a nechte 15 min vzejít.
- Mezitím si pokrájejte černé olivy a sušená rajčata.
- Připravte si mísu - prosejte do ní obě mouky, přidejte olivy a rajčata, lžičku soli, 60 ml olivového oleje a nakonec kvásek. Nyní buď důkladně hněťte rukou až do konzistence vláčného kompaktního těsta, nebo si na pomoc vezměte robot. Dle potřeby přidejte trochu mouky nebo vody. Bochníček lehce pomažte olivovým olejem a nechte na teplém místě hodinu kynout.
- Připravte si plech-misku na pečení. 20 ml oleje vylejte na plochu a rozetřete. Na olej přendejte těsto a prsty vytlačte na celou plochu (vytlačené prsty nejsou na škodu, ba naopak, prsty použijte k tvarování charakteristických důlků). Zbylých 20 ml oleje opět vylejte přes těsto a mašlovačkou pomažte celou plochu. Placku posypte sušeným rozmarýnem. Opět nechte zhruba 20 min kynout.
- Pečte v předem předehřáté troubě zhruba 25 min na 200 °C. Na posledních 7 min ztlumte na 180 °C. V případě potřeby pečte déle.
- Podávejte s olivovým olejem, k salátu, ke Caprese, či k pečené zelenině nebo masu.