Banánový chlebíček s quinoou

17. 02. 2016


Kdo si zvykne při domácím pečení na celozrnnou mouku, obyčejná bílá mouka mu už nic neřekne. Chuťově se to nedá srovnat. Pokud hledáte další zlepšovák, jak nutričně "zhodnotnit" domácí pečení, zkuste přidávání pseudoobilovin - pohanky lámanky, jáhel, amarantu, nebo quinoy. Pak se vám občas stane, že i celozrnná mouka bude zkrátka málo :)

 

Porce: 1 chlebíček - chebíčková forma

Příprava: cca 60 min

Označení: Vhodné pro vegetariány.

 

Ingredience

  • 200 g špaldové mouky
  • 150 g uvařené bílé quinoy
  • 50 g másla
  • 3 lžíce tučnějšího jogurtu
  • 1 vejce
  • 2 zralé banány
  • 60 g třtinového cukru / špaldového nebo jiného obilného sirupu
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka kypřícího prášku z vinného kamene
  • 1/2 lžičky skořice

 

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C a připravte si chlebíčkovou formu - vymažte máslem a vysypte moukou.
  2. V jedné míse smíchejte mouku, uvařenou a vychladlou quinou, cukr/sirup, sodu a prášek do pečiva spolu se skořicí, muškátovým oříškem a špetkou soli.
  3. V druhé míse si rozmačkejte banány, přidejte vejce, povolené máslo a jogurt. Vše promíchejte do kompaktní hmoty, kterou přilijte k sypké směsi. Důkladně vše promíchejte a prohněťte.
  4. Vlijte do vysypané formy a pečte zhruba 45 minut. Délka pečení je individuální a závisí na typu trouby - raději ke konci kontrolujte špejlí. A případně ještě o 10 min dobu pečení prodlužte.

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket