Recepty 11. 11. 2020 PDF Tisk

Banánové donuty s javorovou polevou

Smažené koblihy neboli donuty patří k symbolům nezdravé stravy. Jsou ale velmi oblíbené a hlavně např. pro děti také atraktivní. Vyzkoušejte jejich zdravější obměnu – donuty, které nejsou smažené, ale pečené.

Banánové donuty s javorovou polevou

Porce: 8 ks
Doba přípravy: 25 min
Označení: vegetariánské, veganské 

Ingredience

  • 180 g hladké pšeničné mouky
  • 300 g třtinového cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky soli
  • 120 ml mandlového mléka
  • 1 banán
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce rostlinného oleje

Na polevu

  • 125 g třtinového cukru moučka
  • 4 lžíce mandlového mléka
  • 1 lžíce javorového sirupu

Postup

  1. Troubu si předehřejte na 190 °C. Formu na donuty si vymažte tukem a vysypte moukou.
  2. Ve větší míse smíchejte mouku, cukr, jedlou sodu, muškátový oříšek a sůl. V druhé menší míse si rozmačkejte jeden banán, přilijte mandlové mléko, olej a ocet. Mokrou směs přidejte do sypké a dobře promíchejte.
  3. Těsto si přelijte do pevného plastového sáčku, ustřihněte špičku a plňte donutové formy zhruba do poloviny. Pečte 10–12 min. Po upečení nechte alespoň 5 min vychladnout, a teprve pak donuty vyklopte.
  4. V misce smíchejte všechny ingredience na polevu a přidávejte ještě mléko tak, aby vznikla hustší konzistence.
  5. Donuty namáčejte v polevě nebo polevu pomocí lžičky nanášejte na donuty. Nechte vychladit a pak podávejte.
  • autorka: Martina Schmidtová
  • @tinajedoma
  • foto: Shutterstock.com

Objednat předplatné