Porce: 8 ks
Doba přípravy: 25 min
Označení: vegetariánské, veganské
Ingredience
- 180 g hladké pšeničné mouky
- 300 g třtinového cukru
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička muškátového oříšku
- 1/2 lžičky soli
- 120 ml mandlového mléka
- 1 banán
- 2 lžíce jablečného octa
- 2 lžíce rostlinného oleje
Na polevu
- 125 g třtinového cukru moučka
- 4 lžíce mandlového mléka
- 1 lžíce javorového sirupu
Postup
- Troubu si předehřejte na 190 °C. Formu na donuty si vymažte tukem a vysypte moukou.
- Ve větší míse smíchejte mouku, cukr, jedlou sodu, muškátový oříšek a sůl. V druhé menší míse si rozmačkejte jeden banán, přilijte mandlové mléko, olej a ocet. Mokrou směs přidejte do sypké a dobře promíchejte.
- Těsto si přelijte do pevného plastového sáčku, ustřihněte špičku a plňte donutové formy zhruba do poloviny. Pečte 10–12 min. Po upečení nechte alespoň 5 min vychladnout, a teprve pak donuty vyklopte.
- V misce smíchejte všechny ingredience na polevu a přidávejte ještě mléko tak, aby vznikla hustší konzistence.
- Donuty namáčejte v polevě nebo polevu pomocí lžičky nanášejte na donuty. Nechte vychladit a pak podávejte.
- autorka: Martina Schmidtová
- @tinajedoma
- foto: Shutterstock.com