Spanakopita – špenátové šátečky

03. 12. 2014


Spanakopita je řecký špenátový koláč (burek) a jeho dnešní šátečková verze je ideálním pohoštěním na večírku pro přátele.

Ačkoli se zima už blíží a brzy – snad – začne mrznout a padat sníh, nic nám nebrání v tom, se ve vzpomínkách vrátit k létu, do Řecka. Spanakopita je řecký špenátový koláč (burek) a jeho dnešní šátečková verze je ideálním pohoštěním na večírku pro přátele. V našich podmínkách je sice pravé těsto (tzv. Filo), pro přípravu tohoto pokrmu o něco hůře dostupné nic vám ale nebrání v použití těsta listového - ale pozor – bude z celozrnné mouky!

Ingredience

 

Celozrnné listové těsto

  • 300 g celozrnné hladké mouky
  • 100 g slunečnicového oleje
  • 1 vejce
  • ½ lžičky mořské soli
  • 100 ml vody
  • 1 lžička sody

 

Náplň

  • olivový olej
  • 2 malé stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 300 g čerstvého špenátu
  • 100 g sýru feta
  • 2 vejce

 

Postup

Mouku si vysypte na pracovní plochu, přidejte vajíčko a olej, promíchejte a postupně přidávejte vodu, dokud se nevytvoří polotuhé těsto, které se nechytá (množství vody je orientační, závisí na mouce). Dobře zapracované těsto nechte v chladu asi 20 minut odpočinout.

Mezitím si připravte náplň. Na olivovém oleji orestujte nakrájenou cibulku a česnek a přidejte omytý špenát. Osolte, lehce opepřete a nechte spařit a poté zchladnout. Špenát vyždímejte a nakrájejte na prkénku nadrobno. V míse ho smíchejte s vejcem a sýrem feta.

Odleželé těsto vyválejte na pracovní ploše, nakrájejte na cca 10x10 cm velké čtverce a doprostřed dejte vždy po jedné lžíci náplně. Přehněte do trojúhelníku a obě hrany vždy ještě zmáčkněte vidličkou. Šátečky potřete rozšlehaným vejcem a pečte zhruba 20 min při 180 °C.

 

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket