Jáhelné kuličky s mandlemi

02. 12. 2014


Vánoce mohou být svátky bez obžerství a v duchu zdravé kuchyně. Zdravá kuchyně může být i přes přívlastek "zdravá" velice chutná....další náš recept.

Jáhly, neboli loupané proso, jsou naprosto univerzální potravinou, ze které můžete připravit chutný jahelník na sladko ale i slané přílohy včetně kaší.

Jáhly jsou dobře stravitelné, neobsahují lepek a navíc jsou nutričně velmi bohaté.

Dnes pro vás máme recept na jahelné kuličky s mandlemi – variaci na zdravější cukroví, kterým určitě svou rodinu a blízké neurazíte.

 

Ingredience (cca na 50 kuliček)

  • 200 g syrových jáhel
  • ¾ l jablečného moštu
  • 100 g rozinek
  • 100 g oloupaných a opražených mandlí
  • 250 g strouhaného kokosu
  • 4 lžíce sušeného ovesného nápoje
  • 50 ml javorového sirupu
  • špetka mořské soli

 

Postup

Jáhly nejdříve properte a uvařte s rozinkami a se špetkou mořské soli v poměru 1 díl jáhel na 2 díly vody – 200 g jáhel a 400 ml vody. Jáhly můžete také uvařit v jablečném moštu - budou tak sladší. Když jáhly vychladnou, vmíchejte k nim mandle, kokos, sušený nápoj a javorový sirup. Rukama vytvořte těsto, ochutnejte ho a dle chuti a konzistence případně doslaďte sirupem (pokud máte těsto moc řídké, přidejte kokos, který umí nasáknout vodu). Z těsta poté tvarujte kuličky a obalujte je v kokosu. Kuličky umístěte do chladu, aby ztuhly.

 

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket