pondělí 29. 5. 2023
Vánoce mohou být svátky bez obžerství a v duchu zdravé kuchyně. Zdravá kuchyně může být i přes přívlastek "zdravá" velice chutná....další náš recept.
Jáhly, neboli loupané proso, jsou naprosto univerzální potravinou, ze které můžete připravit chutný jahelník na sladko ale i slané přílohy včetně kaší.
Jáhly jsou dobře stravitelné, neobsahují lepek a navíc jsou nutričně velmi bohaté.
Dnes pro vás máme recept na jahelné kuličky s mandlemi – variaci na zdravější cukroví, kterým určitě svou rodinu a blízké neurazíte.
Ingredience (cca na 50 kuliček)
Postup
Jáhly nejdříve properte a uvařte s rozinkami a se špetkou mořské soli v poměru 1 díl jáhel na 2 díly vody – 200 g jáhel a 400 ml vody. Jáhly můžete také uvařit v jablečném moštu - budou tak sladší. Když jáhly vychladnou, vmíchejte k nim mandle, kokos, sušený nápoj a javorový sirup. Rukama vytvořte těsto, ochutnejte ho a dle chuti a konzistence případně doslaďte sirupem (pokud máte těsto moc řídké, přidejte kokos, který umí nasáknout vodu). Z těsta poté tvarujte kuličky a obalujte je v kokosu. Kuličky umístěte do chladu, aby ztuhly.