Recepty 22. 11. 2017 PDF Tisk

Zeleninová sekaná s ořechy a semínky

Tato veganská sekaná bude chutnat i zarputilým propagátorům masa. Tvoří vyvážený pokrm, který si můžete vychutnat jak samotný, tak ho za studena použít do různých burgerů a sendvičů. Tak jako tak si jistě pochutnáte!

Zeleninová sekaná s ořechy a semínky

Porce: 6-8 porcí

Doba přípravy: 1 hod a 15 min

Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany. Bezlepkové.

 

Ingredience (jeden střední pekáček):

  • 100 g jemně mleté pohankové mouky
  • 1 ks pórku
  • 2 ks mrkve
  • 5 ks žampiónů
  • 4 stroužky česneku
  • 1 červená cibule
  • 250 g sušených švestek
  • 4 chia vejce (= 4 zarovnané lžíce chia semínek smíchané s 80 ml vody)
  • 250 g mixu ořechů (mandle, kešu, para ořechy, lískové ořechy, makadamové ořechy...)
  • 50 g sezamových semínek
  • 1 snítek čerstvého nebo sušeného rozmarýnu
  • 1 lžička oregana
  • 1 kávová lžička mletého muškátového oříšku
  • 1 lžička sušené bazalky
  • sůl a čerstvý pepř
  • olivový olej

Postup

  1. Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Připravte si chia vejce – v mističce smíchejte chia semínka s vodou, promíchejte a nechte vytvořit gel.
  3. Nyní si připravte všechnu zeleninu. Na 3 lžících olivového oleje zpěňte cibulku, přidejte česnek a poté nadrobno pokrájený pórek, mrkev a žampiony. Přidejte také všechno koření. Osolte a opepřete a 3-5 min restujte, poté podlijte trochou vody a ještě nechte pár minut dusit. Poté odstavte.
  4. Všech 300 g ořechů a semínek dejte do mixéru a krátkými pulsy nasekejte nahrubo. V případě, že nechcete použít mixér, jen všechny ořechy nasekejte nadrobno.
  5. Nyní si připravte hlubokou mísu, do které nasypte ořechy, přidejte k nim zeleninu, nadrobno pokrájené sušené švestky, pohankovou mouku a na závěr chia vejce. Vše zalijte ještě trochou olivového oleje. Důkladně promíchejte, ochutnejte, a případně ještě dosolte.
  6. Chlebíčkovou formu si vyložte pečícím papírem a směs do ní přendejte. Rovnoměrně upěchujte lžící či vařečkou a dejte péci zhruba na 45-55 min (podle trouby).
  7. Hotovou sekanou vyklepněte na prkénko a nechte 5 minut vydýchat. Poté krájejte a podávejte se zeleninovým salátem, batáty či klasickou bramborovou kaší.

TIP: Přidejte si na talíř 2 lžíce podzimního chutney, chuťově sekanou krásně doplní.

 

Objednat předplatné