Recepty 14. 03. 2018 PDF Tisk

Zelené kari s tofu

I tentokrát pokračujeme v zelené! Ještě několik dní a oficiálně přivítáme jaro. Než se tak stane, prohřejme se pálivým vegetariánským kari s rýží. Rychlý pokrm, který vás příjemně zahřeje, protáhne dýchací cesty a samozřejmě uspokojí i vaše chuťové buňky.

Zelené kari s tofu

Porce: 2

Příprava: 35 min

Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany. Bezlepkové.

Ingredience

  • 1 balení (200 g) tofu natural
  • 1 plechovka (400 ml) kokosového mléka
  • 150 g rýže basmati
  • 1 vrchovatá lžička zelené kari pasty
  • malý špalíček zázvoru
  • sezamový olej (případně můžete použít i řepkový)
  • 50 g fazolových lusků
  • 2 lžíce bambusových výhonků
  • 1 menší bílá/zelená paprika
  • šťáva z limetky nebo citrónu
  • sůl, pepř

Postup

  1. Rýži několikrát propláchněte, poté ji zalijte dvojnásobným množstvím studené vody a nechte vařit na mírném plameni pod pokličkou, zhruba po dobu přípravy kari.
  2. Tofu nakrájejte na menší nudličky, v misce ho zalijte sezamovým olejem a promíchejte s trochou kari pasty. Zázvor si očistěte a nastrouhejte na struhadle, lusky a papriku omyjte a nakrájejte na drobné kousky.
  3. Pokrájenou zeleninu orestujte několik minut na lžíci oleje. Zhruba po 5 minutách přidejte zázvor, nechte jen minutu zatáhnout a poté si směs přendejte z pánve stranou.
  4. Do pánve si nyní nalijte nový olej, ve kterém rozpusťte kari pastu. Poté přidejte kokosové mléko a nechte několik minut povařit.
  5. Do mléka přidejte připravené tofu, již orestovanou zeleninu a bambusové výhonky. Vše promíchejte, zakápněte šťávou z limety nebo citrónu, lehce osolte a opepřete. Nechte na mírném plameni probublat dalších 5 min.
  6. Rýži a kari podávejte ve dvou miskách tak, abyste si mohli rýži postupně přidávat ke kari.

 

Objednat předplatné