Zdravá strava - žádná věda: (5. díl - Zpět do dětských let...ale zdravě)

12. 09. 2015


Pro velký úspěch dnes opakujeme nostalgický díl Zpět do dětských let. Vychutnejte si pozdní snídani v podobě šišek s mákem, vydatný oběd po slovensku - halušky se zelím a tempehem a k večeři už si dopřejte jen domácí žitný chléb s drožďovou pomazánkou.

Sobota má být poklidná, vláčná, bez spěchu a stresů (malá neděle), a tak i jídlo může být vydatnější, udělané s láskou a pro celou rodinu. Dnes si trochu zavzpomínáme. Vychutnejte si pozdní snídani v podobě šišek s mákem, vydatný oběd po slovensku - halušky se zelím a tempehem a k večeři už si dopřejte jen domácí žitný chléb s drožďovou pomazánkou.

Dobrou chuť!

 

Snídaně

Jahelné šišky s mákem

 

Porce: 2

Příprava: 60 min

Označení: Vhodné pro vegany a celiaky.

 

Ingredience

  • 80 g jáhel
  • 80 g hladké kukuřičné mouky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce rostlinného margarínu 
  • 4 lžíce najemno namletého máku
  • 3 lžíce javorového sirupu 
  • sůl

 

Postup

1. Jáhly properte v teplé vodě a poté přidejte vodu v poměru 1:3 (cca 240 ml vody). Vařte na mírném plameni po dobu 30-40 min za občasného míchání až do vzniku husté kaše.

2. Poté přidejte k jáhlové kaši mouku a škrob (raději postupně a ne najednou) a uválejte kompaktní těsto. Hutnost upravte buď přidáním trochy vody a nebo mouky.

3. Z těsta tvořte malé úzké šišky, které vařte v osolené vodě cca 5 min. Hned jak vyplavou na povrch, tak je vyndejte a nechte okapat.

4. Šišky nechte ještě krátce vypářit a poté je orestujte na margarínu a na závěr je smíchejte se sirupem. 

5. Šišky podávejte na talíř posypané mletým mákem. Podle chuti můžete ještě dosladit javorovým sirupem.

 

 

Oběd

Žitné halušky se zelím a tempehem

 

Porce: 2

Příprava: 35 min

Označení: Vhodné pro vegetariány.

 

Ingredience

  • 375 g celozrnné žitné mouky
  • 2 vejce
  • sůl
  • vlažná voda
  • dušené zelí na cibulce
  • 1/2 balení uzeného tempehu
  • olivový olej

 

Postup

1. Nejprve si připravte těsto na halušky. Na vál si nasypte mouku, vyklepněte vejce a postupně přilévejte vlažnou vodu tak, abyste vytvořili hutné těsto. Těsto pořádně prohněťte rukama, aby v něm nebyly cucky.

2. Do vroucí vody v hrnci protlačujte pomocí síta těsto a tvořte tak halušky. Jamile vyplavou (cca 5 min), hned je vylovte a nehte okapat v cedníku.

3. Ohřejte na pánvičce dušené zelí a přisypte k němu vedle na kostičky nakrájený tempeh, který restujte na lžíci olivového oleje. Na závěr přidejte halušky, vše promíchejte a nechte chvíli společně prohřát.

4. Servírujte jen tak a nebo např. se lžičkou brynzy navrch.

 

 

Večeře

Drožďová pomazánka

 

Porce: 2

Příprava: 10 min

Označení: Vhodné pro vegetariány.

 

Ingredience

  • 2 kostky droždí
  • 1 vajíčko
  • 1 plátek másla (cca 20 g)
  • 1/2 cibulky
  • sůl, pepř
  • celozrnný žitný chléb k podávání
  • jarní cibulka na ozdobu
  • zelenina k podávání

 

Postup

1. Nadrobno nakrájenou cibulku lehce osmahněte na pánvi na plátku másla.

2. Do pánvičky rozdrobte droždí, osolte, opepřete a nechte rozpustit.

3. Poté přidejte vajíčko a za stálého míchání nechte srazit.

4. Pomazánku podávejte namazanou na žitném chlebu, ozdobenou pokrájenou jarní cibulkou a se zeleninou dle chuti.

 

 

1-53398869

Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket