neděle 9. 2. 2025
Pro velký úspěch dnes opakujeme nostalgický díl Zpět do dětských let. Vychutnejte si pozdní snídani v podobě šišek s mákem, vydatný oběd po slovensku - halušky se zelím a tempehem a k večeři už si dopřejte jen domácí žitný chléb s drožďovou pomazánkou.
Sobota má být poklidná, vláčná, bez spěchu a stresů (malá neděle), a tak i jídlo může být vydatnější, udělané s láskou a pro celou rodinu. Dnes si trochu zavzpomínáme. Vychutnejte si pozdní snídani v podobě šišek s mákem, vydatný oběd po slovensku - halušky se zelím a tempehem a k večeři už si dopřejte jen domácí žitný chléb s drožďovou pomazánkou.
Dobrou chuť!
Snídaně
Jahelné šišky s mákem
Porce: 2
Příprava: 60 min
Označení: Vhodné pro vegany a celiaky.
Ingredience
Postup
1. Jáhly properte v teplé vodě a poté přidejte vodu v poměru 1:3 (cca 240 ml vody). Vařte na mírném plameni po dobu 30-40 min za občasného míchání až do vzniku husté kaše.
2. Poté přidejte k jáhlové kaši mouku a škrob (raději postupně a ne najednou) a uválejte kompaktní těsto. Hutnost upravte buď přidáním trochy vody a nebo mouky.
3. Z těsta tvořte malé úzké šišky, které vařte v osolené vodě cca 5 min. Hned jak vyplavou na povrch, tak je vyndejte a nechte okapat.
4. Šišky nechte ještě krátce vypářit a poté je orestujte na margarínu a na závěr je smíchejte se sirupem.
5. Šišky podávejte na talíř posypané mletým mákem. Podle chuti můžete ještě dosladit javorovým sirupem.
Oběd
Žitné halušky se zelím a tempehem
Porce: 2
Příprava: 35 min
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience
Postup
1. Nejprve si připravte těsto na halušky. Na vál si nasypte mouku, vyklepněte vejce a postupně přilévejte vlažnou vodu tak, abyste vytvořili hutné těsto. Těsto pořádně prohněťte rukama, aby v něm nebyly cucky.
2. Do vroucí vody v hrnci protlačujte pomocí síta těsto a tvořte tak halušky. Jamile vyplavou (cca 5 min), hned je vylovte a nehte okapat v cedníku.
3. Ohřejte na pánvičce dušené zelí a přisypte k němu vedle na kostičky nakrájený tempeh, který restujte na lžíci olivového oleje. Na závěr přidejte halušky, vše promíchejte a nechte chvíli společně prohřát.
4. Servírujte jen tak a nebo např. se lžičkou brynzy navrch.
Večeře
Drožďová pomazánka
Porce: 2
Příprava: 10 min
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience
Postup
1. Nadrobno nakrájenou cibulku lehce osmahněte na pánvi na plátku másla.
2. Do pánvičky rozdrobte droždí, osolte, opepřete a nechte rozpustit.
3. Poté přidejte vajíčko a za stálého míchání nechte srazit.
4. Pomazánku podávejte namazanou na žitném chlebu, ozdobenou pokrájenou jarní cibulkou a se zeleninou dle chuti.