sobota 7. 9. 2024
Kuskus se v poslední době stal velmi oblíbenou surovinou (přílohou) a to hlavně díky jeho velmi jednoduché a rychlé přípravě. Stačí ho zalít vodou, ochutit a za 3-5 min je hotovo.
Zkuste zaexperimentovat a připravte si kuskus na sladko jako sladký kuskusový chlebíček, který se hodí k snídani nebo na svačinu, nebo jako sladko-slaný kuskus salát s malinami, jejichž sezóna teď právě probíhá. K obědu si pak můžete vykouzlit pokrm, za který se rozhodně nemusíte stydět před rodinou ani přáteli - zabere vám pouze hodinu! Čtěte dále...
Snídaně
Sladký kuskusový chlebíček
Porce: 4 porce
Příprava: 20 min + 3 hod na vychlazení
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany.
Ingredience
Postup
1. V malém kastrůlku přiveďte k varu jablečnou šťávu a přisypte do ní kuskus, odstavte a nechte 5 min přikryté nabobtnat.
2. Poté vmíchejte pokrájené sušené švestky, brusinky, pokrájené vlašské ořechy a oslaďte lžíci sirupu.
3. Vzniklou směs vtlačte do malého hranatého pekáčku nebo plastové mísy a nechte v ledničce alespoň 3 hodiny uležet.
4. Chlebíček nakrájejte na řezy a podávejte.
Oběd
Plněné lilky
Porce: 4 porce
Příprava: 60 min
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany.
Ingredience
Postup
1. Kuskus dejte do mísy, přidejte k němu 2 lžičky harissy, mletý koriandr, špetku soli a zalijte ho 200 ml vroucí vody. Nechte nabobtnat.
2. Kuskus si přendejte do větší mísy, načechrejte ho vidličkou a přidejte k němu nakrájenou cibulku, cizrnu, směs bylinek, 2 lžíce olivového oleje a šťávu z půlky citronu. Dochuťte solí a pepřem.
3. Malé lilky omyjte, odkrojte jim silnější špičku (ne stopku) a vydlabejte dužinu. Ideálně by vám stěny lilku měly zbýt tak 1 cm silné. Každý lehce vymažte olivovým olejem a naplňte kuskusovou směsí.
4. Odkrojené plátky lilků přiklopte zpět a postupně každý lilek zabalte do alobalu.
5. Pečte zhruba 40 min v předem předehřáté troubě na 180 °C.
Večeře
Kuskus salát s malinami
Porce: 4
Příprava: 20 min
Označení: Vhodné po vegetariány.
Ingredience
Na dresink
Postup
1. Kuskus dejte do větší mísy a zalijte ho připraveným vroucím zeleninovým vývarem. Nechte alespoň 5 min přikrytý nabobtnat.
2. Připravte si dresink: smíchejte vinný ocet, balsamiko, olivový olej, citrónovou šťávu, sůl a pepř a důkladně prošlehejte.
3. Do mísy s kuskusem pak přidejte postupně pokrájenou fetu, nadrobno nakrájenou okurku, cibulku, semínka, bazalku a citronovou kůru. Vše důkladně ale lehce promíchejte.
4. Na závěr velmi lehce vmíchejte maliny a salát zalijte dresinkem. Můžete podávat.