Zdravá strava - žádná věda: (9. díl - Kuskus třikrát jinak)

08. 08. 2015


Kuskus se v poslední době stal velmi oblíbenou surovinou (přílohou) a to hlavně díky jeho velmi jednoduché a rychlé přípravě. Stačí ho zalít vodou, ochutit a za 3-5 min je hotovo. 

Zkuste zaexperimentovat a připravte si kuskus na sladko jako sladký kuskusový chlebíček, který se hodí k snídani nebo na svačinu, nebo jako sladko-slaný kuskus salát s malinami, jejichž sezóna teď právě probíhá. K obědu si pak můžete vykouzlit pokrm, za který se rozhodně nemusíte stydět před rodinou ani přáteli - zabere vám pouze hodinu! Čtěte dále...

 

Snídaně

 

Sladký kuskusový chlebíček

Porce: 4 porce

Příprava: 20 min + 3 hod na vychlazení

Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany.

 

Ingredience 

  • 120 g kuskusu
  • 240 ml jablečného džusu
  • 50 g sušených pokrájených švestek
  • 20 g brusinek
  • 20 g nasekaných vlašských ořechů
  • lžíce javorového sirupu

  

Postup

1. V malém kastrůlku přiveďte k varu jablečnou šťávu a přisypte do ní kuskus, odstavte a nechte 5 min přikryté nabobtnat.

2. Poté vmíchejte pokrájené sušené švestky, brusinky, pokrájené vlašské ořechy a oslaďte lžíci sirupu.

3. Vzniklou směs vtlačte do malého hranatého pekáčku nebo plastové mísy a nechte v ledničce alespoň 3 hodiny uležet.

4. Chlebíček nakrájejte na řezy a podávejte.

 

 

Oběd

 

Plněné lilky

Porce: 4 porce

Příprava: 60 min

Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany.

 

Ingredience 

  • 100 g kuskusu
  • 4 menší lilky
  • 60 g cizrny z plechovky
  • 2 lžičky harissy
  • 2 jarní cibulky
  • čerstvá petrželka a koriandr
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 40 ml olivového oleje
  • citrónová šťáva
  • sůl, pepř

 

Postup

1. Kuskus dejte do mísy, přidejte k němu 2 lžičky harissy, mletý koriandr, špetku soli a zalijte ho 200 ml vroucí vody. Nechte nabobtnat.

2. Kuskus si přendejte do větší mísy, načechrejte ho vidličkou a přidejte k němu nakrájenou cibulku, cizrnu, směs bylinek, 2 lžíce olivového oleje a šťávu z půlky citronu. Dochuťte solí a pepřem.

3. Malé lilky omyjte, odkrojte jim silnější špičku (ne stopku) a vydlabejte dužinu. Ideálně by vám stěny lilku měly zbýt tak 1 cm silné. Každý lehce vymažte olivovým olejem a naplňte kuskusovou směsí.

4. Odkrojené plátky lilků přiklopte zpět a postupně každý lilek zabalte do alobalu.

5. Pečte zhruba 40 min v předem předehřáté troubě na 180 °C.

 

 

Večeře

 

Kuskus salát s malinami

Porce: 4  

Příprava: 20 min

Označení: Vhodné po vegetariány.

 

Ingredience

  • 350 g kuskusu
  • 700 ml zeleninového vývaru (z kostky)
  • 150 g sýru FETA
  • 1 okurka
  • 3 jarní cibulky
  • 200 g malin
  • 50 g opražených dýňových semínek
  • pár lístků bazalky
  • nastrouhaná kůra z půlky citronu

 

Na dresink

  • 1 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce balsamika
  • 4 lžíce olivového oleje
  • šťáva z půlky citrónu
  • sůl, pepř

 

Postup

1. Kuskus dejte do větší mísy a zalijte ho připraveným vroucím zeleninovým vývarem. Nechte alespoň 5 min přikrytý nabobtnat.

2. Připravte si dresink: smíchejte vinný ocet, balsamiko, olivový olej, citrónovou šťávu, sůl a pepř a důkladně prošlehejte.

3. Do mísy s kuskusem pak přidejte postupně pokrájenou fetu, nadrobno nakrájenou okurku, cibulku, semínka, bazalku a citronovou kůru. Vše důkladně ale lehce promíchejte.

4. Na závěr velmi lehce vmíchejte maliny a salát zalijte dresinkem. Můžete podávat.

 

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket