sobota 7. 12. 2024
Kdo by nemiloval Itálii - a hlavně italské jídlo! Připravte si netradiční menu s nádechem Itálie podle nás! Zdravě a chutně :)
Lehká jahodová "tiramisu" k snídani vás jistě neurazí. Sépiové těstoviny zase vypadají noblesně a mimořádně, ačkoli už jsou v dnešní době relativně dobře dostupné. Chutí se liší jen nepatrně, takže se jich nebojte. Naopak, jídlo tím dostane nový rozměr. K večeři si zkuste připravit polentovou pizzu, která vás zaujme svou originalitou a jistě se zařadí k vašim dalším zdravým receptům.
Snídaně
Lehké jahodové "tiramisu"
Porce: 4
Příprava: 15 min + 3 hod na vychlazení
Označení: Vhodné pro vegetariány a celiaky.
Ingredience
Postup
1. Tvaroh, zakysanou smetanu a bílý jogurt dejte společně do mísy, oslaďte lžící javorového sirupu a lžící medu a důkladně promíchejte.
2. Do hranaté mísy nebo uzavíratelné krabičky klaďte postupně piškoty, tvarohovou směs a jahody. Vytvořte tak dvě patra.
3. Nechte vychladit v ledničce alespoň 3 hodiny a poté podávejte.
Oběd
Sépiové špagety se sušenými rajčaty
Porce: 2
Příprava: 20 min
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience
Postup
1. Špagety vařte dle návodu v osolené vodě na "al dente".
2. Zatímco se špagety vaří, rozehřejte v pánvi olivový olej, přidejte česnek, sušená rajčata a špetku chilli. Krátce restujte.
3. Uvařené špagety slijte a ihned je přidejte do pánve (nemusíte čekat až důkladně okapou). Vše spolu důkladně promíchejte, osolte a opepřete podle chuti a podávejte nejlépe v hlubokých talířích.
Večeře
Netradiční pizza z polenty
Porce: 2
Příprava: 45 min
Označení: Vhodné pro vegetariány, vegany a celiaky.
Ingredience (na formu o průměru 24 cm)
těsto
rajčatový sos
topping
Postup
1. Formu na pizzu vymažte máslem/olejem a vysypejte lehce moukou.
2. V menším hrnci uvařte instantní polentu. Smíchejte vodu s polentou, přiveďte k varu a vařte za stálého míchání dokud nevznikne hustá kaše. Osolte, opepřete a přidejte lahůdkové droždí.
3. Zchladlou polentovou hmotu dejte do formy a rovnoměrně rozprostřete.
4. Nyní si připravte rajčatový sos. Rajčata, protlak, česnek a koření spolu poduste v malém kastrůlku a nechte zhoustnout. Omáčkou potřete polentový korpus.
5. Ingredience na pizzu si pokrájejte na menší kousky a poklaďte je navrch.
6. Pečte v předem předehřáté troubě na 200 °C asi 20-25 min, raději kontrolujte.
7. Po vyndání nechte pizzu ještě lehce zchladnout a podávejte.