Zdravá strava - žádná věda: (7. díl - Saláty)

25. 07. 2015


K horkým dnům patří lehká jídla, a tak v létě více než kdykoli jindy vyhledáváme saláty. I ty však musí být vyvážené a syté, aby se staly plnohodnotným jídlem. 

Vyzkoušejte naše tři na přípravu velmi jednoduché saláty, kde hlavní roli postupně hraje červená řepa v kombinaci s řeckým jogurtem, dále modrý sýr v kombinaci s broskví a kuřecí maso s avokádem.

  

Salát z červené řepy s jogurtovým dresinkem

Porce: 4

Příprava: 15 min + 1 hod na odležení

Označení: Vhodné pro vegetariány.

 

Ingredience 

  • 4 červené řepy, oloupané a povařené
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžička medu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 vanička bílého řeckého jogurtu (cca 150 g)
  • 2 snítky čerstvého kopru
  • špetka soli
  • pečivo k podávání

 

Postup

1. Povařenou červenou řepu nakrájejte na kostičky a dejte do mísy.

2. V malé misce připravte marinádu: smíchejte ocet, med, olivový olej a pepř. Vlijte k řepě, pořádně promíchejte a nechte marinovat alespoň hodinu.

3. Smíchejte řecký jogurt s koprem a špetkou soli a zakápněte ještě trochou olivového oleje.

4. Marinovanou řepu podávejte na talířku s velkou lžíci jogurtového dresinku a s čerstvým pečivem.

 

 

Salát s broskví a modrým sýrem

Porce: 4

Příprava: 15 min

Označení: Vhodné pro vegetariány.

 

Ingredience

  • 250 g směsi salátových listů (ledový salát, římský salát, polníček, rukola, baby špenát apod.)
  • 2 broskve, pokrájené na měsíčky
  • 150 g sýra s modrou plísní typu Roquefort nebo Niva
  • 100 g vyloupaného čerstvého hrášku z lusků
  • 1 větší ciabatta

 

Na zálivku

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce medu
  • šťáva z půlky citronu
  • sůl, pepř

 

Postup

1. Umyté salátové listy, pokrájené broskve, hrášek a rozdrobený modrý sýr dejte společně do větší mísy a zalijte zálivkou z oleje, medu a citrónové šťávy. Vše důkladně, ale lehce promíchejte.

2. Ciabattu nakrájejte na menší kousky a opečte ji z obou stran na pánvi na lžíci olivového oleje.

3. Salát servírujte na talíř a podávejte s ciabattou.

 

 

Salát s kuřecím masem a avokádem

Porce: 4

Příprava: 15 min

Označení: -

 

Ingredience

  • půl hlávky ledového salátu
  • 200 g lehce restovaných kuřecích prsíček (např. olej, sůl, sladká paprika, chilli)
  • 1 avokádo, nakrájené na kostičky
  • 100 g naložených hub
  • 30 g parmazánových hoblin

 

Na zálivku

  • 1 lžičku dijonské hořčice
  • 1 lžičku medu
  • 1 lžičku vinného octa
  • 5 lžic olivového oleje
  • sůl, pepř

 

Postup

1. Salát si omyjte a potrhejte na menší kousky, stejně tak si pokrájejte houby, kuřecí maso a avokádo.

2. Vše smíchejte lehce v míse a na závěr vmíchejte zálivku.

3. Servírujte na talíře a na závěr ještě posypte hoblinkami parmazánu.

 

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket