pátek 6. 12. 2024
Borůvky jsou nadupané vitamínem C, antioxidanty a hlavně fytochemikáliemi, které jsou účinnou prevencí proti rozvoji rakoviny. O borůvkách a jejich účincích by se dala napsat celá strana, my se zde však soustřeďme na recepty.
Sezóna borůvek pomalu začíná, a tak ani tyto "zázračné bobule" nemohly chybět jako téma pro náš seriál Zdravá strava...žádná věda. Borůvky jsou nadupané vitamínem C, antioxidanty a hlavně fytochemikáliemi, které jsou účinnou prevencí proti rozvoji rakoviny. O borůvkách a jejich účincích by se dala napsat celá strana, my se zde však soustřeďme na recepty. K snídani si můžete upéct zdravé, borůvkovo-banánové muffiny. Pro návštěvy připravte rychlý borůvkový kuskus koláč, který můžete podávat s vanilkovým pudinkem. Abyste si mohli lahodné borůvky užít i v zimě, zavařte si je do báječné domácí marmelády, kterou si v chladných měsících můžete přidat do ovesných kaší či celozrnných palačinek.
Borůvek jsou plné lesy, tak neváhejte, jděte se projít do přírody a spojte příjemné s užitečným :).
Modrých prstů se nebojte, ty hravě umyjete trochou citrónové šťávy.
Banánovo-borůvkové muffiny
Porce: 12 muffinů
Příprava: 30 min
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience
Postup
1. Ve větší míse smíchejte mleté ovesné vločky, mouku, sodu a cukr.
2. V druhé, menší míse smíchejte jablečný džus, jogurt, rozmačkaný banán a bílky. Vše spolu důkladně promíchejte a vyšlehejte.
3. Tekutou část těsta přidejte do sypké směs a vše dobře promíchejte, aby v těstě nebyly žmolky.
4. Formu na muffiny si vyložte košíčky a poté do nich rozdělte rovnoměrně těsto. Borůvky přidávejte opatrně až na závěr - vždy přidejte pár bobulí a lehce vidličkou vmíchejte.
5. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 min. Špejlí se ale raději přesvědčte, že jsou uvnitř dobře propečené.
Borůvkový kuskus koláč
Porce: 4
Příprava: 15 min + 2 hod na chlazení
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany.
Ingredience (na pekáček 20x15):
Postup
1. V malém kastrůlku přiveďte k varu jablečnou šťávu, přisypte do ní kuskus a vařte na mírném plameni několik minut, dokud se tekutina nevstřebá.
2. Kastrůlek stáhněte a do kuskusu opatrně vmíchejte borůvky. Směs rozetřete ve vymazané zapékací míse.
3. Borůvkový kuskus nechte chladit cca 2-3 hodiny v ledničce a poté podávejte přelitý lžící vanilkového pudinku.
Domácí borůvková marmeláda
Porce: -
Příprava: 20 min
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany.
Ingredience
Postup
1. Borůvky dobře proberte, zbavte je lístků a nečistot a propláchněte pod tekoucí studenou vodou.
2. Nasypte je do hrnce, přidejte 0,5 kg želírovacího cukru, citrónovou šťávu a vše přiveďte k varu. Vařte jen krátce - cca 5 minut.
3. Hotový džem plňte do vyvařených sklenic, dobře uzavřete a dejte do chladné komory.