Zdravá strava - žádná věda: (15. díl - Česká klasika...)

26. 09. 2015


Čím jiným bychom se měli loučit s touto rubrikou, než českou kuchyní... a její ozdravělou verzí:)

Česká kuchyně je sice velmi chutná, bohužel ale také často velmi těžká, tučná a zdlouhavá na přípravu. S popularizací veganství a vegetariánství se však i klasická česká jídla dočkala odlehčení a alternace. Zkuste si připravit veganské šunkofleky, cuketové bramboráky nebo jáhlové knedlíky s tofu. Jistě budete sami překvapeni chutí a lehkostí těchto již zažitých a osvědčených pokrmů.

 

Šunkofleky

Porce: 4

Příprava: 60 min

Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany.

 

Ingredience

  • 300-350 g celozrnných žitných těstovin (nejlépe vřeténka)
  • 1 menší červená cibule
  • 1/2 hlávky brokolice, uvařené na páře
  • 1 balení uzeného tempehu
  • sójová smetana (např. Alpro)
  • řepkový olej
  • stroužek česneku
  • sůl, pepř

 

Postup

  1. Těstoviny uvařte podle návodu v osolené vodě.
  2. Předehřejte si troubu na 180 °C. Pokrájejte si červenou cibulku, brokolici a tempeh na menší kousky.
  3. Zapékací mísu si lehce vytřete olejem a poté do ní vsypte sceděné těstoviny. Přidejte brokolici, tempeh a cibulku. Přidejte ještě 3 lžíce oleje a důkladně promíchejte. Osolte, opepřete a do mísy prolisujte ještě stroužek česneku. Znovu vše promíchejte.
  4. Zalijte sójovou smetanou a pečte zhruba 40 min.
  5. Po upečení nechte ještě 5 minut vydýchat v otevřené troubě a poté podávejte.

 

VegeBramboráky

Porce: 4

Příprava: 45 min

Označení: Vhodné pro vegetariány.

 

Ingredience

  • 2 střední cukety (cca 0,5 kg)
  • 2 vejce
  • 2 lžíce hladké špaldové mouky
  • 1 cibulka
  • 1 stroužek česneku
  • sušená majoránka
  • řepkový olej
  • sůl
  • pepř

 

Postup

  1. Cukety omyjte, odkrojte konce a nastrouhejte je nahrubo na struhadle do hluboké mísy. Osolte a nechte chvíli potit. Poté přebytečnou vodu vymačkejte.
  2. Přidejte vejce, najemno nakrájenou cibulku, prolisovaný stroužek česneku a majoránku. Opepřete a ještě lehce osolte. Přidejte mouku a vypracujte těsto.
  3. Mokrými prsty tvarujte placičky o velikosti pěsti nebo větší "bramboráky" a pokládejte na dobře vymaštění plech nebo kvalitní pečící papír.
  4. Pečte při 200 °C asi 12-15 min. Raději kontrolujte a během pečení otočte.

 

 

Jáhlové knedlíky plněné tofu se zelím

Porce: 4

Příprava: 50 min

Označení: Vhodné pro vegetariány.

 

Ingredience

  • 200 g jáhel
  • 100 g celozrnné mouky
  • špetka soli
  • 150 - 200 g uzeného tofu
  • střední cibulka
  • řepkový olej
  • zeleninový bujón Würzl
  • kysané zelí

 

Postup

  1. Jáhly nejprve properte a spařte horkou vodu. Poté přilijte zhruba 400 ml vody a vařte 15 minut do změknutí. V případě potřeby ještě horkou vodu doplňte. Ke konci poctivě míchejte, aby se vám nepřichytily. Nechte vychladnout (klidně dejte na chvíli na venkovní parapet...)
  2. Cibulku si pokrájejte najemno a zpěňte na lžíci oleje. Přidejte nadrobno nakrájené tofu (můžete i nastrouhat nahrubo na struhadle) a společně restujte. Ke konci přidejte půl lžičky zeleninového bujónu Würzl.
  3. Zchladlé (nejlépe vlažné) jáhly přendejte na linku nebo vál, přidávejte postupně mouku, trochu soli a vypracujte těsto.
  4. Z těsta tvořte knedlíky a plňte tofu směsí. Pořádně umačkejte, aby se nerozpadly. Vařte ve vroucí, osolené vodě dokud knedlíky samy nevyplavou. Trvá to cca 15 min.
  5. Jáhlové knedlíky podávejte s teplým kysaným zelím.

 

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket