Česká kuchyně je sice velmi chutná, bohužel ale také často velmi těžká, tučná a zdlouhavá na přípravu. S popularizací veganství a vegetariánství se však i klasická česká jídla dočkala odlehčení a alternace. Zkuste si připravit veganské šunkofleky, cuketové bramboráky nebo jáhlové knedlíky s tofu. Jistě budete sami překvapeni chutí a lehkostí těchto již zažitých a osvědčených pokrmů.
Šunkofleky
Porce: 4
Příprava: 60 min
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany.
Ingredience
- 300-350 g celozrnných žitných těstovin (nejlépe vřeténka)
- 1 menší červená cibule
- 1/2 hlávky brokolice, uvařené na páře
- 1 balení uzeného tempehu
- sójová smetana (např. Alpro)
- řepkový olej
- stroužek česneku
- sůl, pepř
Postup
- Těstoviny uvařte podle návodu v osolené vodě.
- Předehřejte si troubu na 180 °C. Pokrájejte si červenou cibulku, brokolici a tempeh na menší kousky.
- Zapékací mísu si lehce vytřete olejem a poté do ní vsypte sceděné těstoviny. Přidejte brokolici, tempeh a cibulku. Přidejte ještě 3 lžíce oleje a důkladně promíchejte. Osolte, opepřete a do mísy prolisujte ještě stroužek česneku. Znovu vše promíchejte.
- Zalijte sójovou smetanou a pečte zhruba 40 min.
- Po upečení nechte ještě 5 minut vydýchat v otevřené troubě a poté podávejte.
VegeBramboráky
Porce: 4
Příprava: 45 min
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience
- 2 střední cukety (cca 0,5 kg)
- 2 vejce
- 2 lžíce hladké špaldové mouky
- 1 cibulka
- 1 stroužek česneku
- sušená majoránka
- řepkový olej
- sůl
- pepř
Postup
- Cukety omyjte, odkrojte konce a nastrouhejte je nahrubo na struhadle do hluboké mísy. Osolte a nechte chvíli potit. Poté přebytečnou vodu vymačkejte.
- Přidejte vejce, najemno nakrájenou cibulku, prolisovaný stroužek česneku a majoránku. Opepřete a ještě lehce osolte. Přidejte mouku a vypracujte těsto.
- Mokrými prsty tvarujte placičky o velikosti pěsti nebo větší "bramboráky" a pokládejte na dobře vymaštění plech nebo kvalitní pečící papír.
- Pečte při 200 °C asi 12-15 min. Raději kontrolujte a během pečení otočte.
Jáhlové knedlíky plněné tofu se zelím
Porce: 4
Příprava: 50 min
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience
- 200 g jáhel
- 100 g celozrnné mouky
- špetka soli
- 150 - 200 g uzeného tofu
- střední cibulka
- řepkový olej
- zeleninový bujón Würzl
- kysané zelí
Postup
- Jáhly nejprve properte a spařte horkou vodu. Poté přilijte zhruba 400 ml vody a vařte 15 minut do změknutí. V případě potřeby ještě horkou vodu doplňte. Ke konci poctivě míchejte, aby se vám nepřichytily. Nechte vychladnout (klidně dejte na chvíli na venkovní parapet...)
- Cibulku si pokrájejte najemno a zpěňte na lžíci oleje. Přidejte nadrobno nakrájené tofu (můžete i nastrouhat nahrubo na struhadle) a společně restujte. Ke konci přidejte půl lžičky zeleninového bujónu Würzl.
- Zchladlé (nejlépe vlažné) jáhly přendejte na linku nebo vál, přidávejte postupně mouku, trochu soli a vypracujte těsto.
- Z těsta tvořte knedlíky a plňte tofu směsí. Pořádně umačkejte, aby se nerozpadly. Vařte ve vroucí, osolené vodě dokud knedlíky samy nevyplavou. Trvá to cca 15 min.
- Jáhlové knedlíky podávejte s teplým kysaným zelím.