Zdravá strava - žádná věda: (14. díl - Jablka 3x jinak...)

19. 09. 2015


Asi nejznámnější pokrm z jablek je jablečný štrúdl. Abychom nebyli všední, tak vám přinášíme tři ne tak běžné jablečné recepty...

Ať chceme nebo nechceme, podzim klepe na dveře. A k podzimu patří jablka. Rostou nám skoro všude, jsou dostupná pro všechny, tak jich využijte a uvařte/upečte s nimi něco dobrého. Zkuste tradiční hlavní jídlo: kuřecí stehna na jablkách - netypické a po létu vydatné jídlo, které vás v deštivém dni jistě zahřeje. Jako předkrm zkuste připravit něco noblesnějšího, salát Waldorf, jehož pověst sahá až do konce 19. století. Na závěr můžete pro děti (ale i pro sebe...) připravit lehké, sladké pokušení: pečená jablka s vanilkovou zmrzlinou.

 

Kuřecí stehna na jablkách

Porce: 2

Příprava: 70 min

Označení: -

 

Ingredience

  • 2 kuřecí stehna (nejlépe v BIO kvalitě)
  • 2 lžíce mouky
  • sůl, pepř
  • 2 jablka
  • trocha citrónové šťávy
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • plátek másla
  • 1 stroužek česneku
  • 1 malá cibule
  • 100 ml jablečného vína
  • 1 lžička solamylu
  • 2 lžíce vody

 

Postup

  1. Stehna omyjte a osušte papírovou utěrkou. Smíchejte mouku s trochou soli a pepře a prsty vetřete do stehen po celém povrchu.
  2. Jablka zbavte jadřince, pokrájejte na měsíčky, vložte do misky a zakápněte citrónovou šťávou.
  3. Na pánvi rozpalte 2 lžíce oleje a nechte na něm stehna zatáhnout. Po chvilce přidejte plátek másla a opékejte ještě přibližně 7 min. Ke konci přihoďte pokrájený stroužek česneku a najemno nakrájenou cibulku.
  4. Nyní vše přendejte do zapékací mísy, k masu přidejte jablka a zalijte vše jablečným vínem. Pečte v předem předehřáté troubě na 180 °C asi 45 min.
  5. Na závěr vyjměte maso a jablka na chvíli vedle. V hrnku rozmíchejte lžičku solamylu s trochou vody a vlijte do pekáče. Na plotýnce nechte celou směs přejít varem do zhoustnutí. Sos podle potřeby dosolte a vložte k němu zpět maso i s jablky. Sosem přelijte maso, nechte ještě pár minut společně prohřát a poté podávejte, například s rýží.

 

 

Věhlasný salát Waldorf

Porce: 2

Příprava: 10 min

Označení: Vhodné pro vegetariány.

 

Ingredience

  • 2 jablka
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 3 lžíce majonézy
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • sůl, pepř
  • 40 g vlašských ořechů
  • ledový salát

 

Postup

  1. Jablka nakrájejte na drobné měsíčky a zakápněte citrónovou šťávou.
  2. Připravte si mísu, nakrájejte do ní řapíkatý celer a natrhejte ledový salát. Jemně pokrájejte ořechy a přimíchejte je spolu s jablky k celeru a salátu.
  3. Majonézu, zakysanou smetanu, špetku soli a pepře spolu vyšlehejte v malé misce a lehce vmíchejte do ostatních ingrediencí. Podávejte nejlépe s křupavou bagetkou.

 

 

Pečená jablka s vanilkovou zmrzlinou

Porce: 2

Příprava: 30 min

Označení: Vhodné pro vegetariány.

 

Ingredience

  • 2 větší jablka
  • hrst rozinek
  • lžíce nasekaných mandlí
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • lžička mleté skořice
  • 2 plátky másla
  • vanilková zmrzlina

 

Postup

  1. Nejprve vyřízněte nebo vykrajovačem vykrojte jadřince umytých jablek.
  2. V misce smíchejte lžíci cukru se skořicí, mandlemi a s rozinkami. Směs nacpěte do středů jablek.
  3. Jablka dejte na pečící papír na pekáč, ještě je lehce zasypte cukrem a navrch položte plátek másla.
  4. Pečte 20 min při 180 °C.
  5. Podávejte vždy jedno pečené jablko s kopečkem kvalitní vanilkové zmrzliny.

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket