Ať chceme nebo nechceme, podzim klepe na dveře. A k podzimu patří jablka. Rostou nám skoro všude, jsou dostupná pro všechny, tak jich využijte a uvařte/upečte s nimi něco dobrého. Zkuste tradiční hlavní jídlo: kuřecí stehna na jablkách - netypické a po létu vydatné jídlo, které vás v deštivém dni jistě zahřeje. Jako předkrm zkuste připravit něco noblesnějšího, salát Waldorf, jehož pověst sahá až do konce 19. století. Na závěr můžete pro děti (ale i pro sebe...) připravit lehké, sladké pokušení: pečená jablka s vanilkovou zmrzlinou.
Kuřecí stehna na jablkách
Porce: 2
Příprava: 70 min
Označení: -
Ingredience
- 2 kuřecí stehna (nejlépe v BIO kvalitě)
- 2 lžíce mouky
- sůl, pepř
- 2 jablka
- trocha citrónové šťávy
- 2 lžíce řepkového oleje
- plátek másla
- 1 stroužek česneku
- 1 malá cibule
- 100 ml jablečného vína
- 1 lžička solamylu
- 2 lžíce vody
Postup
- Stehna omyjte a osušte papírovou utěrkou. Smíchejte mouku s trochou soli a pepře a prsty vetřete do stehen po celém povrchu.
- Jablka zbavte jadřince, pokrájejte na měsíčky, vložte do misky a zakápněte citrónovou šťávou.
- Na pánvi rozpalte 2 lžíce oleje a nechte na něm stehna zatáhnout. Po chvilce přidejte plátek másla a opékejte ještě přibližně 7 min. Ke konci přihoďte pokrájený stroužek česneku a najemno nakrájenou cibulku.
- Nyní vše přendejte do zapékací mísy, k masu přidejte jablka a zalijte vše jablečným vínem. Pečte v předem předehřáté troubě na 180 °C asi 45 min.
- Na závěr vyjměte maso a jablka na chvíli vedle. V hrnku rozmíchejte lžičku solamylu s trochou vody a vlijte do pekáče. Na plotýnce nechte celou směs přejít varem do zhoustnutí. Sos podle potřeby dosolte a vložte k němu zpět maso i s jablky. Sosem přelijte maso, nechte ještě pár minut společně prohřát a poté podávejte, například s rýží.
Věhlasný salát Waldorf
Porce: 2
Příprava: 10 min
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience
- 2 jablka
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 3 lžíce majonézy
- 2 lžíce zakysané smetany
- sůl, pepř
- 40 g vlašských ořechů
- ledový salát
Postup
- Jablka nakrájejte na drobné měsíčky a zakápněte citrónovou šťávou.
- Připravte si mísu, nakrájejte do ní řapíkatý celer a natrhejte ledový salát. Jemně pokrájejte ořechy a přimíchejte je spolu s jablky k celeru a salátu.
- Majonézu, zakysanou smetanu, špetku soli a pepře spolu vyšlehejte v malé misce a lehce vmíchejte do ostatních ingrediencí. Podávejte nejlépe s křupavou bagetkou.
Pečená jablka s vanilkovou zmrzlinou
Porce: 2
Příprava: 30 min
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience
- 2 větší jablka
- hrst rozinek
- lžíce nasekaných mandlí
- 2 lžíce třtinového cukru
- lžička mleté skořice
- 2 plátky másla
- vanilková zmrzlina
Postup
- Nejprve vyřízněte nebo vykrajovačem vykrojte jadřince umytých jablek.
- V misce smíchejte lžíci cukru se skořicí, mandlemi a s rozinkami. Směs nacpěte do středů jablek.
- Jablka dejte na pečící papír na pekáč, ještě je lehce zasypte cukrem a navrch položte plátek másla.
- Pečte 20 min při 180 °C.
- Podávejte vždy jedno pečené jablko s kopečkem kvalitní vanilkové zmrzliny.