Zdravá strava - žádná věda: (13. díl - Svačiny nejen pro děti)

05. 09. 2015


Se začátkem nového školního roku začíná opět pravidelný režim nejen pro děti, ale také pro spoustu dospělých. Dopoledne vyžaduje energii pro učení a v případě nás dospělých pro kvalitní výkon v práci...nebo v životě :).

Podpořte dopoledne důstojnou, zdravou a výživnou svačinou, po které se budete cítit plní energie. Nebraňte se sladkému, dopoledne si dopřát můžete. Raději než kupované výrobky, plné zbytečných ingrediencí si doma připravte třeba osvědčené domácí müsli tyčinky nebo bezlepkové muffiny, které si můžete jednoduše jak vy, tak vaše ratolesti, vzít s sebou v krabičce.

  

Domácí müsli tyčinky

Porce: 8 tyčinek

Příprava: 45 min

Označení: Vhodné pro vegetariány. 

 

Ingredience (na formu cca 20x25 cm)

  • 130 g jemných ovesných vloček (přidejte/uberte dle konzistence)
  • 50 g slunečnicových semínek
  • 20 g vlašských ořechů, nasekaných najemno
  • 20 g lískových ořechů, nasekaných najemno
  • 40 g sušených švestek, nasekaných na malé kousky
  • 50 g másla
  • 30 g medu
  • 50 g švestkového sirupu (Prodává např. Alnatura)

 

Postup

  1. Troubu si předehřejte na 180 °C a formu si vyložte papírem na pečení (snadněji vám to půjde, když si jej namočíte a vyždímáte).
  2. V malém kastrůlku nechte rozpustit máslo, přidejte med a sirup a nechte společně na mírném plameni prohřát.
  3. Do mísy si postupně nasypte ovesné vločky, semínka, pokrájené ořechy a švestky. Na závěr k nim přilijte tekutou směs a důkladně promíchejte. Podle konzistence přidejte ještě trochu vloček či sirupu. Směs vtlačte do formy a uhlaďte dohladka.
  4. Pečte zhruba 30 min. Poté nechte vychladnout a až pak nakrájejte na 8 tyčinek (záleží na vás, jak je chcete mít velké).

 

 

Bezlepkové muffiny se sušenými švestkami

Porce: 12 muffinů (1 plech)

Příprava: 35 min

Označení: Vhodné pro vegetariány a celiaky.

 

Ingredience

  • 200 g rýžové mouky
  • 60 g tapiokové (maniokové) mouky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička bezlepkového prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g másla
  • 120 ml bílého jogurtu (nebo sójového, neochuceného jogurtu)
  • 125 ml mléka (nebo mandlového nápoje)
  • 60 g sušených švestek
  • lžička vanilkového extraktu
  • lžička skořice

 

Postup

  1. Troubu si předehřejte na 180 °C a plech na muffiny si vyložte papírovými košíčky.
  2. Připravte si 3 misky. V jedné smíchejte obě mouky, sodu, prášek do pečiva, skořici a sušené švestky. V druhé si vyšlehejte bílky ze dvou vajec. Ve třetí vyšlehejte žloutky a cukr, poté přidejte jogurt, mléko, povolené máslo a vanilkový extrakt.
  3. Mokrou směs vlijte k suché směsi, stěrkou vše stáhněte a důkladně promíchejte. Na závěr jemně přimíchejte bílky.
  4. Plňte papírové košíčky do 2/3 těstem a pečte zhruba 20 min. Muffiny zkontrolujte pomocí špejle.
  5. Po upečení nechte muffiny zchladnout na mřížce.

 

 

Arabský chléb s pórkovou pomazánkou

Porce: 1 porce

Příprava: 5 min

Označení: Vhodné pro vegetariány.

 

Ingredience 

  • 1 ks arabského chleba 

na pomazánku

  • 70 g lučiny
  • 1 lžíce bílého jogurtu
  • 1/3 pórku, nakrájeného najemno
  • nasekaná pažitka, čerstvá petrželka (od oka)
  • špetka soli, špetka pepře

 

Postup

  1. V misce nejprve promíchejte a následně vyšlehejte lučinu s jogurtem. Poté přidejte nasekané bylinky a pórek. Lehce osolte, opepřete a případně dochuťte.
  2. Pro děti: Arabský chléb překrojte na polovinu, jednu čtvrtinu vždy namažte pomazánkou a přeložte druhou čtvrtinou. Pro dospělé: Arabský chléb si můžete nakrájet na čtvrtky a namazat pomazánkou.

 

 

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket