úterý 8. 10. 2024
Podle kalendáře za sebou máme první letní týden a na dveře už klepe čas prázdnin. Nastává asi nejpříjemnější část roku. V teplých měsících automaticky inklinujeme ke svěžím jídlům a ve stejném duchu budou tentokrát i naše recepty.
Připravit si můžete slanou snídani v podobě houbové paštičky, k obědu můžete zvolit sladké a netradiční tofu-ovocné knedlíky s broskvemi a k večeři třeba svěží okurkovou polévku s uzeným lososem, kterou můžete doplnit například kváskovým žitným chlebem.
Určitě si pochutnáte! Dobrou chuť.
Snídaně
Bagetka s houbovou paštikou
Porce: 4
Příprava: 15 min
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience
Postup
1. Na mírně rozpálené pánvi rozpusťte máslo, přidejte cibulku, pórek, česnek a chvíli restujte.
2. Poté přidejte nadrobno nakrájené žampiony a promíchejte.
3. Až směs změkne, přidejte hořčici, smetanu, sůl a společně promíchejte a prohřejte.
4. Bagetu rozkrojte podél a pak napůl, a vytvořte tak 4 půlky. Opečte je lehce střídkami dolů.
5. Na bagety rozprostřete ještě teplou paštiku a ozdobte pár lístky polníčku.
Oběd
Tofu-ovocné knedlíky s broskvemi a čokoládovým pudinkem
Porce: 2
Příprava: 40 min
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience
Postup
1. Tofu rozdrobte do mixéru a umixujte s 2 lžícemi oleje do hladka.
2. Připravte si vál a posypte ho moukou. Z mouky a krupičky připravte "hnízdo", vyklepněte do něj vejce, přidejte tofu směs a špetku soli. Vypracujte těsto.
3. Postupně si odkrajujte kousky těsta a balte do nich půlky nebo celé vypeckované broskve. Knedlíky ještě obalte lehce v mouce a poté je vložte do vroucí vody.
4. Vařte zhruba 12 min. Po vyndání je lehce propíchejte, aby z nich vyšla pára a podávejte polité čokoládovým pudinkem.
Večeře
Okurková polévka s uzeným lososem
Porce: 2
Příprava: 10 min
Označení: -
Ingredience
Postup
1. Salátové okurky omyjte, nastrouhejte a umixujte s bílým jogurtem.
2. Vmíchejte kopr, osolte a opepřete.
3. Okurkovou polévku rozdělte do dvou misek, poklaďte plátkem uzeného lososa a zakápněte olivovým olejem.