čtvrtek 13. 2. 2025
Pro první díl nové sobotní rubriky jsme vybrali podtéma `Veganská strava`. Inspirujte se, pochutnejte si a užíjte si s námi - dobrou chuť!
Den můžete začít upečením kuskusovníku, který se stane vaší lehkou ale chuťově velmi zajímavou snídaní. K obědu si můžete připravit vydatné pohankové rizoto, do kterého v letních měsících rozkrájejte právě přinesené houby z lesa. Večer si zase můžete zpříjemnit chřestovým koláčem, ke kterému si stačí připravit jen lehký zeleninový salát se semínky.
Snídaně: Kuskusovník
Porce: 3
Příprava: 50 min
Označení: Vhodné pro vegany.
Ingredience
Postup
1. Kuskus zalijte 200 ml vroucí vody a nechte přikrytý nabobtnat 3 min.
2. Nastrouhejte si jablko a vymačkejte z něj šťávu, pokrájejte datle a hořkou čokoládu.
3. Hotový kuskus načechrejte vidličkou, přisypte k němu rozinky, nakrájené datle, goji, kousky hořké čokolády a konopná semínka.
4. Vše dobře promíchejte a spojte pomocí sirupu (případně doplňte množství dle potřeby).
5. Hmotu vmačkejte do čtvercové formy, vyložené pečícím papírem a pečte v předem předehřáté troubě při 180 °C asi 20 min. Podávejte nejlépe ještě vlažný.
Oběd: Pohankové zeleninové rizoto
Porce: 2
Příprava: 45 min
Označení: Vhodné pro vegany.
Ingredience
Postup:
1. Nejprve si uvařte pohanku v zeleninovém vývaru. 200 g pohanky propláchněte pod tekoucí vodou, poté přidejte 300 ml vody a kostku bujónu. Vařte 15 minut a pak nechte ještě 10 minut dojít pod pokličkou.
2. Na olivovém oleji si zpěňte cibulku, přidejte pokrájenou mrkev a pórek, houby a česnek a koření. Krátce restujte, poté ještě podlijte vodou a nechte dusit přikryté několik minut.
3. Na závěr přidejte uvařenou pohanku, společně promíchejte a dosolte podle chuti.
Večeře: Slaný chřestový koláč
Porce: 6
Příprava: 50 min
Označení: Vhodné pro vegany.
Ingredience
Náplň
Postup
1. Nejprve si připravte chřest. Oloupejte ho a povařte cca 5 min do `al dente` podoby.
2. Připravte si náplň. V mixéru rozmixujte bílé neochucené tofu, kešu oříšky, sójový nápoj, bujón a lžičku hořčice.
3. Listové těsto si vyválejte do velkého plátu a rozdělte na rovnoměrné čtverce (cca 6 ks). V každém čtverci nožem lehce projeďte 1 cm od okrajů, aby při pečení kraje přirozeně vyběhly.
4. Náplň rovnoměrně rozdělte mezi 6 koláčů a rozprostřete po vnitřním čtverci. Na závěr poklaďte chřestem.
5. Pečte 15 min při 160 °C a poté přepněte ještě na 10 min pod grill.