Zdravá strava - žádná věda! (1.díl - Ve veganském stylu...)

13. 06. 2015


Pro první díl nové sobotní rubriky jsme vybrali podtéma `Veganská strava`. Inspirujte se, pochutnejte si a užíjte si s námi - dobrou chuť! 

Den můžete začít upečením kuskusovníku, který se stane vaší lehkou ale chuťově velmi zajímavou snídaní. K obědu si můžete připravit vydatné pohankové rizoto, do kterého v letních měsících rozkrájejte právě přinesené houby z lesa. Večer si zase můžete zpříjemnit chřestovým koláčem, ke kterému si stačí připravit jen lehký zeleninový salát se semínky.

 

Snídaně: Kuskusovník

Porce: 3

Příprava: 50 min

Označení: Vhodné pro vegany.

 

Ingredience

  • 125 g kuskusu
  • 75 g sirupu (špaldový, rýžový nebo pšeničný)
  • 1 nastrouhané jablko
  • 50 g rozinek
  • 50 g sušených datlí
  • 50 g goji
  • 25 g loupaného konopného semínka
  • 50 g 70% hořké čokolády

 

Postup

1. Kuskus zalijte 200 ml vroucí vody a nechte přikrytý nabobtnat 3 min.

2. Nastrouhejte si jablko a vymačkejte z něj šťávu, pokrájejte datle a hořkou čokoládu.

3. Hotový kuskus načechrejte vidličkou, přisypte k němu rozinky, nakrájené datle, goji, kousky hořké čokolády a konopná semínka.

4. Vše dobře promíchejte a spojte pomocí sirupu (případně doplňte množství dle potřeby).

5. Hmotu vmačkejte do čtvercové formy, vyložené pečícím papírem a pečte v předem předehřáté troubě při 180 °C asi 20 min. Podávejte nejlépe ještě vlažný.

 

 

Oběd: Pohankové zeleninové rizoto

Porce: 2

Příprava: 45 min

Označení: Vhodné pro vegany.

 

 

Ingredience

  • 200 g pohanky (lze také použít pohankový bulgur, prodává např. Countrylife)
  • 2 hříbky/ 30 g předem namočených sušených hub
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 mrkev
  • 1 pórek
  • 1 kostka BIO zeleninového bujónu
  • sušený zázvor
  • mletý kmín
  • sladká paprika
  • sůl
  • olivový olej

 

Postup:

1. Nejprve si uvařte pohanku v zeleninovém vývaru. 200 g pohanky propláchněte pod tekoucí vodou, poté přidejte 300 ml vody a kostku bujónu. Vařte 15 minut a pak nechte ještě 10 minut dojít pod pokličkou.

2. Na olivovém oleji si zpěňte cibulku, přidejte pokrájenou mrkev a pórek, houby a česnek a koření. Krátce restujte, poté ještě podlijte vodou a nechte dusit přikryté několik minut.

3. Na závěr přidejte uvařenou pohanku, společně promíchejte a dosolte podle chuti. 

 

 

 

Večeře: Slaný chřestový koláč

Porce: 6

Příprava: 50 min

Označení: Vhodné pro vegany.

 

Ingredience

  • 1 balení listového těsta (z margarínu, bez vajec)
  • 1 svazek chřestu (500 g)

 

Náplň

  • 100 g tofu
  • 100 ml sójového nápoje
  • 50 g kešu oříšků
  • 1 kostka BIO zeleninového bujonu
  • 1 lžička hořčice
  • špetka soli

 

Postup

1. Nejprve si připravte chřest. Oloupejte ho a povařte cca 5 min do `al dente` podoby.

2. Připravte si náplň. V mixéru rozmixujte bílé neochucené tofu, kešu oříšky, sójový nápoj, bujón a lžičku hořčice.

3. Listové těsto si vyválejte do velkého plátu a rozdělte na rovnoměrné čtverce (cca 6 ks). V každém čtverci nožem lehce projeďte 1 cm od okrajů, aby při pečení kraje přirozeně vyběhly.

4. Náplň rovnoměrně rozdělte mezi 6 koláčů a rozprostřete po vnitřním čtverci. Na závěr poklaďte chřestem.

5. Pečte 15 min při 160 °C a poté přepněte ještě na 10 min pod grill.

 

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket