Porce: 1 závin (8 ks)
Doba přípravy: 60 min
Označení: vegetariánské
Ingredience
na těsto
- 150 g hladké špaldové mouky
- 60 g másla
- 75 ml piva
- špetka soli
na náplň
- cca 500 g podzimních jablek
- 40 g rozinek namočených v rumu (ideálně přes noc)
- 40 g namletých vlašských ořechů
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 10 g vanilkového cukru
- 20 g sušené třtinové šťávy (rapadury)
- 1 lžička mleté skořice
- 1 žloutek na potření těsta
Postup
- Nejprve si připravte těsto. V míse nebo robotu zpracujte mouku, sůl, změklé máslo a pivo pokojové teploty. Těsto nechte stranou odležet. Troubu si předehřejte na 190 °C.
- Mezitím si nastrouhejte jablka – buď nahrubo na struhadle nebo pomocí robotu. Smíchejte je v míse se skořicí, kukuřičným škrobem a oběma cukry.
- Těsto vyválejte na vále do obdélníkového tvaru. Ponechte 3 cm okraje a horní okraj nechte zhruba 6 cm. Po vnitřní ploše rozprostřete namleté vlašské ořechy, které slouží jako náhrada běžně užívané strouhanky.
- Na ořechy rovnoměrně poklaďte jablka a celý závin odspoda zaviňte. Větší okraj převiňte přes závin a nakonec zarolujte i konce.
- Závin přeneste na plech vyložený pečicím papírem a celý ho pomašlujte rozšlehaným žloutkem. Vidličkou do něj udělejte na několika místech díry.
- Závin pečte zhruba 30 min, ale ke konci hlídejte barvu. Vytáhněte ho z trouby až dosáhne zlatavé barvy. Hotový závin nechte 15 min vydýchat, poté krájejte, dozdobte dle chuti a servírujte.