Recepty 28. 10. 2020 PDF Tisk

Závin z domácího pivního těsta

Záviny neboli štrúdly neodmyslitelně patří k podzimnímu období. Vyzkoušejte domácí pivní těsto namísto klasického, kupovaného listového těsta. Pochutnáte si ještě o něco více.

Závin z domácího pivního těsta

Porce: 1 závin (8 ks)
Doba přípravy: 60 min
Označení: vegetariánské
Ingredience
na těsto

  • 150 g hladké špaldové mouky
  • 60 g másla
  • 75 ml piva
  • špetka soli

na náplň

  • cca 500 g podzimních jablek
  • 40 g rozinek namočených v rumu (ideálně přes noc)
  • 40 g namletých vlašských ořechů
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 10 g vanilkového cukru
  • 20 g sušené třtinové šťávy (rapadury)
  • 1 lžička mleté skořice 
  • 1 žloutek na potření těsta

Postup

  1. Nejprve si připravte těsto. V míse nebo robotu zpracujte mouku, sůl, změklé máslo a pivo pokojové teploty. Těsto nechte stranou odležet. Troubu si předehřejte na 190 °C.
  2. Mezitím si nastrouhejte jablka – buď nahrubo na struhadle nebo pomocí robotu. Smíchejte je v míse se skořicí, kukuřičným škrobem a oběma cukry.
  3. Těsto vyválejte na vále do obdélníkového tvaru. Ponechte 3 cm okraje a horní okraj nechte zhruba 6 cm. Po vnitřní ploše rozprostřete namleté vlašské ořechy, které slouží jako náhrada běžně užívané strouhanky.
  4. Na ořechy rovnoměrně poklaďte jablka a celý závin odspoda zaviňte. Větší okraj převiňte přes závin a nakonec zarolujte i konce.
  5. Závin přeneste na plech vyložený pečicím papírem a celý ho pomašlujte rozšlehaným žloutkem. Vidličkou do něj udělejte na několika místech díry.
  6. Závin pečte zhruba 30 min, ale ke konci hlídejte barvu. Vytáhněte ho z trouby až dosáhne zlatavé barvy. Hotový závin nechte 15 min vydýchat, poté krájejte, dozdobte dle chuti a servírujte.

Objednat předplatné