BLESKOVĚ
Recepty 26. 02. 2020 PDF Tisk

Žampionový krém

I když už zima začíná svůj třetí a poslední měsíc, stále ještě nepohrdneme hřejivou, lahodnou polévkou. Žampionová polévka má plnou chuť a skvěle zasytí – přidejte k ní topinku zapečenou se sýrem a máte skvělou večeři.

Žampionový krém

Porce: 2

Doba přípravy: 30 min

Označení: vegetariánské, bezlepkové

Ingredience

  • 0,5 l silného zeleninového vývaru
  • 160 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce ghí
  • 200 g žampiónů
  • 1 bílá cibule
  • 1 brambora
  • 3 lžíce uvařených a vychladlých jáhel
  • pepř, sůl
  • muškátový oříšek
  • čerstvý nebo sušený libeček

Postup

  1. Nejprve si očistěte žampiony a pokrájejte si je na menší kousky. To samé udělejte s bramborou.
  2. V hrnci na dvou lžících ghí začněte restovat pokrájenou cibulku. Po chvíli k ní přidejte žampiony a bramboru a několik minut restujte. Celé zalijte vývarem, osolte, opepřete a pod pokličkou nechte povařit do změknutí.
  3. Poté přijdete k polévce vychladlé jáhly a muškátový oříšek a rozmixujte ponorným mixérem.
  4. Na závěr přilijte smetanu a podle chuti ještě dokořeňte. Polévku nechte krátce povařit a posléze ji servírujte ozdobenou libečkem.