Vláčná bábovka s mrkví

15. 03. 2017


Spojením klasiky s trochou jinakosti může vzniknout skvělá věc - a tím je i bábovka s mrkví, která ji dodá vláčnost a jemnější chuť.

Porce: 1 bábovka

Příprava: 70 min

Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany.

 

Ingredience 

  • 450 g na jemno nastrouhané mrkve
  • 1 lžička citrónové kůry (ideálně sušené v BIO kvalitě)
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 400 g špaldové mouky (ne úplně jemné, ale středně mleté)
  • 300 g bílého sójového jogurtu (např. Alpro) - lze použít i klasický bílý jogurt
  • 1 lžíce rostlinného oleje (kokosový, olivový, řepkový...)
  • 1 prášek do pečiva (ideálně bezfosfátový)
  • 1 lžička jedlé sody
  • 3 chia vejce (1 a 1/2 polévkové lžíce chia semínek + 120 ml vody - 15 minut nechat nabobtnat)
  • 200 g tekutého sladila (med, javorový sirup, rýžový sirup...)
  • 1/2 lžičky mleté skořice

 

Postup

  1. Troubu si předehřejte na 180 °C a formu na bábovku si lehce vymažte tukem a vysypte moukou.
  2. V míse nejdříve smíchejte suché ingredience - mouku, ořechy, prášek do pečiva, jedlou sodu a citrónovou kůru. Poté přidejte sójový nebo obyčejný jogurt, rostlinný olej, chia vejce a tekuté sladidlo se skořicí. Vše lehce, ale důkladně promíchejte a na závěr vmíchejte ještě nastrouhanou mrkev.
  3. Těsto vlijte do formy a pečte zhruba 50 min. Každá trouba však peče jinak, proto hlídejte pomocí špejle - až ji vytáhnete čistou, troubu vypněte.
  4. Bábovku nechte pár minut zchladnout, poté ji vyklopte a nechte na mřížce vydýchat, nakrájejte a podávejte.

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket