Porce: 1 bábovka
Příprava: 70 min
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany.
Ingredience
- 450 g na jemno nastrouhané mrkve
- 1 lžička citrónové kůry (ideálně sušené v BIO kvalitě)
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 400 g špaldové mouky (ne úplně jemné, ale středně mleté)
- 300 g bílého sójového jogurtu (např. Alpro) - lze použít i klasický bílý jogurt
- 1 lžíce rostlinného oleje (kokosový, olivový, řepkový...)
- 1 prášek do pečiva (ideálně bezfosfátový)
- 1 lžička jedlé sody
- 3 chia vejce (1 a 1/2 polévkové lžíce chia semínek + 120 ml vody - 15 minut nechat nabobtnat)
- 200 g tekutého sladila (med, javorový sirup, rýžový sirup...)
- 1/2 lžičky mleté skořice
Postup
- Troubu si předehřejte na 180 °C a formu na bábovku si lehce vymažte tukem a vysypte moukou.
- V míse nejdříve smíchejte suché ingredience - mouku, ořechy, prášek do pečiva, jedlou sodu a citrónovou kůru. Poté přidejte sójový nebo obyčejný jogurt, rostlinný olej, chia vejce a tekuté sladidlo se skořicí. Vše lehce, ale důkladně promíchejte a na závěr vmíchejte ještě nastrouhanou mrkev.
- Těsto vlijte do formy a pečte zhruba 50 min. Každá trouba však peče jinak, proto hlídejte pomocí špejle - až ji vytáhnete čistou, troubu vypněte.
- Bábovku nechte pár minut zchladnout, poté ji vyklopte a nechte na mřížce vydýchat, nakrájejte a podávejte.