Vegetariánská musaka

27. 01. 2016


Dnešní recept je tak trochu neobvyklý tím, že je náročnější na přípravu. Je ideální pro den, kdy máte chuť na vaření a chcete si prostě vyhrát :) S musakou se na chvíli přenesete do letního Řecka, pro které je to jeden z typických pokrmů.

Porce: 4

Příprava: 2 hod + 15 min na vychladnutí

Označení: Vhodné pro vegetariány.

 

Ingredience

  • 1 plechovka cizrny (např. Alnatura 350 g)
  • 50 g slité červené čočky
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 1 velký nebo dva menší lilky
  • 2 větší brambory
  • 8 ks žampionů
  • 1,5 dcl červeného vína
  • 1 střední cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 350 ml polotučného mléka
  • 40 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 30 g tučnějšího sýra (pecorino, parmezán)
  • 1 žloutek
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • snítka rozmarýnu a pár lístků šalvěje
  • sušené oregano
  • 2 ks bobkového listu

 

Postup 

  1. Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C. Očistěte si a pokrájejte žampiony, cibulku, česnek. Vše společně několik minut restujte do změknutí na 2 lžících olivového oleje. Přidejte rozmarýn, šalvěj, trochu soli a pepře a oregano.
  2. Omyjte si lilek a pokrájejte ho na asi 1 cm tlustá kolečka. Dejte je do cedníku do dřezu, pořádně osolte a nechte vypotit.
  3. Až žampiony v pánvi změknou, lehce stáhněte teplotu a přilijte červené víno. Poté přidejte cizrnu (i s lákem), červenou čočku a pokrájená konzervovaná rajčata. Přiveďte vše k varu, přidejte bobkový list, párkrát promíchejte, přiklopte poklicí a nechte 5-10 min namírno probublat. Poté odstavte.
  4. Oloupejte si brambory, nakrájejte je na 1cm-tlustá kolečka a dejte na 5 minut vařit do osolené vody. Poté je vyndejte rovnou do zapékacího pekáčku na musaku a poklaďte je vypocenými a vysušenými koly lilku. Lehce polijte olivovým olejem, osolte a posypte oreganem a nechte pod grilem v troubě 20 min opéct.
  5. Mezitím si připravte malý kastrůlek, nalijte do něj mléko a přiveďte k varu (nevařte!). Jakmile začne bublat, stáhněte ho z plotny, přidejte změklé máslo a poté co se rozpustí, přisypte postupně mouku. V průběhu pořád míchejte, aby se nevytvořily cucky. Poté na závěr rozdrobte 1/2 tučného sýra a ještě důkladně promíchejte a nechte rozpustit. Případně ještě několik minut přihřejte, aby se celá směs "zkompaktnila".
  6. Grilovaný lilek s brambory poté vyndejte ze zapékací mísy z trouby a začněte vrstvit musaku. Polovinu brambor i lilku nechte dole, přelijte je polovinou směsi s žampiony a rajčaty (nezapomeňte vyndat bobkový list). Poté dejte opět vrstvu brambor a lilku a převrstvěte zbylou směsí. Do kastrůlku s bešamelem na závěr přidejte jeden žloutek, zahřejte a promíchejte a poté vylijte na celou plochu. Celé zasypte zbylým sýrem.
  7. Musaku nechte zapékat zhruba 30 min. Poté ji vyndejte a nechte ještě alespoň 15 min před podáváním odpočinout.

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket