Vánoční inspirace našich autorů – Zuzana Košařová

18. 12. 2018


Naše autory jsme poprosili, jestli by se s námi nepodělili o recept na cukroví, které pro ně něco zmanemá. Nechybí ani malé poodhalení toho, jestli pečou vlastní či spoláhají na ostatní a jaká je jejich nejoblíbenější ingredience....

Zuzka:

Když se řeknou Vánoce, vybaví se mi chladné večery u rozpálených kamen v babiččině kuchyni v Bílově, kde se od mala scházíme jako rodina a kde každý rok voní spousta druhů poctivě napečeného cukroví. Mým favoritem jsou už spoustu let ořechy s krémem. Navíc je nevídám v jiných rodinách, a tak se s vámi ráda podělím o babiččin recept.

Co se vám jako první vybaví, když se řekne slovo cukroví?

Babiččina kuchyň a spousta lákavých a poctivě napečených druhů cukroví.

Pečete ráda nebo si raději cukroví kupujete či spoléháte na babičky a rodinné příslušníky?

Peču velmi ráda a ještě radši, když mám doma vděčné strávníky. I tak mě ale každý rok těší výslužka vánočního cukroví od babiček.

Jakou ingredienci do cukroví jste si oblíbila a nedáte na ni dopustit?

Miluji vlašské ořechy a namleté je ráda přidávám do těsta i na zdobení.

 

RECEPT – Bílovské ořechy s krémem

TĚSTO:

  • 160 g mletých vlašských ořechů
  • 200 g hladké/polohrubé mouky
  • 160 g másla
  • 80 g cukru moučka
  • 2 lžíce kakaa

Vypracujeme těsto, vtlačíme do formiček tvaru ořechu a pečeme na 170 °C cca 10 min – dle velikosti formiček. Upečené půlky ořechů pak plníme krémem a spojíme k sobě.

KRÉMOVÁ NÁPLŇ:

  • 250 g másla
  • 250 l mléka
  • 1 lžíce polohrubé mouky
  • 2 lžíce pudinku (½ sáčku)

Máslo nakrájíme na plátky a do něho postupně zašleháme již mírně vychladlý (ne horký!) hotový pudink.

 

  • připravila: Michaela Bebová
  • foto: Shutterstock.com

Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket