středa 24. 4. 2024
Naše autory jsme poprosili, jestli by se s námi nepodělili o recept na cukroví, které pro ně něco zmanemá. Nechybí ani malé poodhalení toho, jestli pečou vlastní či spoláhají na ostatní a jaká je jejich nejoblíbenější ingredience....
Zuzka:
Když se řeknou Vánoce, vybaví se mi chladné večery u rozpálených kamen v babiččině kuchyni v Bílově, kde se od mala scházíme jako rodina a kde každý rok voní spousta druhů poctivě napečeného cukroví. Mým favoritem jsou už spoustu let ořechy s krémem. Navíc je nevídám v jiných rodinách, a tak se s vámi ráda podělím o babiččin recept.
Co se vám jako první vybaví, když se řekne slovo cukroví?
Babiččina kuchyň a spousta lákavých a poctivě napečených druhů cukroví.
Pečete ráda nebo si raději cukroví kupujete či spoléháte na babičky a rodinné příslušníky?
Peču velmi ráda a ještě radši, když mám doma vděčné strávníky. I tak mě ale každý rok těší výslužka vánočního cukroví od babiček.
Jakou ingredienci do cukroví jste si oblíbila a nedáte na ni dopustit?
Miluji vlašské ořechy a namleté je ráda přidávám do těsta i na zdobení.
RECEPT – Bílovské ořechy s krémem
TĚSTO:
Vypracujeme těsto, vtlačíme do formiček tvaru ořechu a pečeme na 170 °C cca 10 min – dle velikosti formiček. Upečené půlky ořechů pak plníme krémem a spojíme k sobě.
KRÉMOVÁ NÁPLŇ:
Máslo nakrájíme na plátky a do něho postupně zašleháme již mírně vychladlý (ne horký!) hotový pudink.