čtvrtek 28. 3. 2024
Naše autory jsme poprosili, jestli by se s námi nepodělili o recept na cukroví, které pro ně něco zmanemá. Nechybí ani malé poodhalení toho, jestli pečou vlastní či spoláhají na ostatní a jaká je jejich nejoblíbenější ingredience....
Veronika:
Co se vám jako první vybaví, když se řekne slovo cukroví?
Jednoznačně vůně Vánoc.
Pečete ráda nebo si raději cukroví kupujete či spoléháte na babičky a rodinné příslušníky?
Veškeré cukroví peču nejraději sama, vyjma perníčků, u těch děti nesmí chybět :) Vůně čerstvě napečeného cukroví v mé domácnosti rozhodně nesmí chybět, pro mě by Vánoce bez použití vlastní trouby a v ní upečeného cukroví nebyly opravdovými Vánoci.
Jakou ingredienci do cukroví jste si oblíbila a nedáte na ni dopustit?
Ať už skořice nebo samotné perníkové koření a vanilka, všechno tohle evokuje tu nezaměnitelnou vůni blížících se Vánoc!
Perníčky
Miluji jejich vůni a miluji jejich přípravu. Pro někoho obyčejné a nejobyčejnější, pro mě jednoznačně nejvýraznější cukroví Vánoc. Už jen kvůli té dokonalé vůni, která připomíná nejen opravdové Vánoce jako takové, ale také Mikuláše, zimu, sníh, přírodu, kterou si domů nosíme v podobě stromečku, větviček či jmelí.
Perníčky vrací do dětství i ty nejstarší generace, přičemž jejich pečení zvládnou už i malé děti.
A tady můj osvědčený recept
Na těsto budeme potřebovat:
Postup
Spojíme všechny ingredience, vykrojíme tvary perníčků, které se líbí nám nebo našim dětem, po upečení potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme dle vlastní fantazie. Já i děti milujeme nenazdobené, takže stačí klidně posypat jen cukrářskými zimními vločkami a začít jíst.