Recepty 20. 12. 2018 PDF Tisk

Vánoční inspirace našich autorů – Veronika Nadymáčková

Naše autory jsme poprosili, jestli by se s námi nepodělili o recept na cukroví, které pro ně něco zmanemá. Nechybí ani malé poodhalení toho, jestli pečou vlastní či spoláhají na ostatní a jaká je jejich nejoblíbenější ingredience....

Vánoční inspirace našich autorů – Veronika Nadymáčková

Veronika:

Co se vám jako první vybaví, když se řekne slovo cukroví?

Jednoznačně vůně Vánoc. 

Pečete ráda nebo si raději cukroví kupujete či spoléháte na babičky a rodinné příslušníky?

Veškeré cukroví peču nejraději sama, vyjma perníčků, u těch děti nesmí chybět :) Vůně čerstvě napečeného cukroví v mé domácnosti rozhodně nesmí chybět, pro mě by Vánoce bez použití vlastní trouby a v ní upečeného cukroví nebyly opravdovými Vánoci.

Jakou ingredienci do cukroví jste si oblíbila a nedáte na ni dopustit?

Ať už skořice nebo samotné perníkové koření a vanilka, všechno tohle evokuje tu nezaměnitelnou vůni blížících se Vánoc!

Perníčky

Miluji jejich vůni a miluji jejich přípravu. Pro někoho obyčejné a nejobyčejnější, pro mě jednoznačně nejvýraznější cukroví Vánoc. Už jen kvůli té dokonalé vůni, která připomíná nejen opravdové Vánoce jako takové, ale také Mikuláše, zimu, sníh, přírodu, kterou si domů nosíme v podobě stromečku, větviček či jmelí. 

Perníčky vrací do dětství i ty nejstarší generace, přičemž jejich pečení zvládnou už i malé děti. 

A tady můj osvědčený recept

Na těsto budeme potřebovat:

  • 60 g másla
  • 650 g hladké mouky
  • 6–7 lžic mléka 
  • 150 g moučkového cukru
  • 4 žloutky
  • 150 g medu
  • 2 lžičky perníkového koření
  • lžička jedlé sody

Postup

Spojíme všechny ingredience, vykrojíme tvary perníčků, které se líbí nám nebo našim dětem, po upečení potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme dle vlastní fantazie. Já i děti milujeme nenazdobené, takže stačí klidně posypat jen cukrářskými zimními vločkami a začít jíst.

 

  • připravila: Michaela Bebová
  • foto: Shutterstock.com

Objednat předplatné