Vánoční inspirace našich autorů – Valentina Lebová

04. 12. 2018


Naše autory jsme poprosili, jestli by se s námi nepodělili o recept na cukroví, které pro ně něco zmanemá. Nechybí ani malé poodhalení toho, jestli pečou vlastní či spoláhají na ostatní a jaká je jejich nejoblíbenější ingredience....

Valentina:

Mé nejoblíbenější vánoční cukroví jsou bezesporu máminy linecké koláčky, které mám spojené s mamkou a se svým dětstvím. Máma mi je vždy pekla v předstihu a dostatečném množství a já je jedla skoro celý prosinec.

Změna nastala v okamžiku, kdy mi byla doporučena bezlepková dieta a já musela přehodnotit vše, co jsem do té doby jedla a měla ráda, a docela obtížně přemýšlet nad tím, co vlastně mohu jíst.

A byla to zase moje máma, která jako správný rodič a kouzelnice v jednom, začala péct vše v bezlepkové podobě. Pokud jde totiž o pečení, nejsem jeho velkým příznivcem hlavně z důvodu, že péct bezlepkově je obtížnější než péct z lepkové mouky a trávit čas v kuchyni nepatří úplně mezi mé záliby.

Co na tomto cukroví opravdu miluju, je přidání vanilkového lusku a nahrazení běžného cukru sirupem z agáve.

 

Linecké koláčky

Ingredience:

  • 150 g změklého másla
  • 3 lžíce agáve sirupu
  • vanilkový lusk
  • 1 vejce
  • 70 g mletých mandlí
  • 250 g bezlepkové mouky
  • marmeláda na slepování (např. rybízová nebo meruňková) a trocha moučkového cukru na poprášení 

Příprava:

1 Máslo nejprve ušlehejte s vejcem, poté přidejte agáve sirup a zrníčka vanilkového lusku. Vše zamíchejte. Pozvolna pak do vzniklé hmoty zapracujte mandle a mouku tak, aby vzniklo soudržné těsto. To bude i tak měkčí než klasické linecké. Vzniklé těsto zabalte do fólie a nechte alespoň dvě hodiny odležet v ledničce.

2 Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto vyválejte na asi 2mm plát, z poloviny vykrájejte plná kolečka (nebo hvězdičky), z poloviny tvar s kolečkem uprostřed. Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem dozlatova, tj. cca 8 minut, ale je lepší to hlídat. Po vychladnutí slepujte vámi zvolenou marmeládou a navrch posypejte moučkovým cukrem.

Dobrou chuť!

 

  • připravila: Michaela Bebová
  • foto: Shutterstock.com

Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket