Recepty 07. 12. 2018 PDF Tisk

Vánoční inspirace našich autorů – Martina Horáková

Naše autory jsme poprosili, jestli by se s námi nepodělili o recept na cukroví, které pro ně něco zmanemá. Nechybí ani malé poodhalení toho, jestli pečou vlastní či spoláhají na ostatní a jaká je jejich nejoblíbenější ingredience....

Vánoční inspirace našich autorů – Martina Horáková

Martina:

Co se vám jako první vybaví, když se řekne slovo cukroví?

Cukroví je pro mě voňavá kuchyň, upatlané prsty od těsta a první koledy. Vánoční výzdobu v obchodech, která se objevuje již koncem října, ignoruji, ale pečení cukroví, to už je pro mě známka blížících se Vánoc a všech těch vánočních příprav a zvyků, které mám moc ráda.

Pečete ráda nebo si raději cukroví kupujete či spoléháte na babičky a rodinné příslušníky?

Cukroví peču sama. Držím se hesla, že cukroví nemusí být dokonalé, ale naše. Koupit si balíček v obchodě by mě neuspokojilo. Baví mě celý ten proces. To, co nikdy nesmí chybět, je tzv. svatá trojice: perníčky, linecké v různých variantách a vanilkové rohlíčky. Každý rok pak zkouším nějaký nový recept, některý se ujme a stane se stálicí, jiný ne.

Jakou ingredienci do cukroví jste si oblíbila a nedáte na ni dopustit?

Vánoce mám spojené s vůni skořice a pomeranče. Od začátku prosince si suším kolečka pomeranče, kterými pak zdobím adventní věnec nebo různé dekorace, často k tomu na ozdobu přivazuji celou skořici. Skořici přidávám nejen do cukroví, ale i do teplých nápojů, ať už je to čaj nebo grog.

 

Martiny oblíbený recept na cukroví

Proto jsem ze svých receptů vybrala jeden ze svých oblíbených, který také voní po skořici. Je to úplně jednoduché a velice rychlé, nečeká vás žádné další zdobení ani slepování, cukroví přitom zůstává až do spotřeby (u nás maximálně do Silvestra) příjemně vláčné. A úplně nejraději mám, když se mi podaří ke spolupráci odchytit jednoho ze svých synů. On mačká lis a já už jen těsto lehce zatočím do klubíčka a posypu na ozdobu.

Skořicová klubíčka

Ingredience

25 dkg hladké mouky, 10 dkg cukru, 20 dkg másla, 1 vejce, 2 vanilkové cukry, 2 kakaové pudinky, 1 lžíce skořice, perličky nebo čokoládové či barevné drobení na ozdobu

Postup

Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto, které necháme minimálně hodinu odležet v ledničce. Lžičkou plníme lis na česnek, kterým těsto protlačujeme na plech s pečícím papírem, tvarujeme do klubíček a posypeme barevnými perličkami. Pečeme při nízké teplotě asi 10 minut.

 

  • připravila: Michaela Bebová
  • foto: Shutterstock.com

Objednat předplatné