Recepty 11. 12. 2018 PDF Tisk

Vánoční inspirace našich autorů – Kateřina Hájková

Naše autory jsme poprosili, jestli by se s námi nepodělili o recept na cukroví, které pro ně něco zmanemá. Nechybí ani malé poodhalení toho, jestli pečou vlastní či spoláhají na ostatní a jaká je jejich nejoblíbenější ingredience....

Vánoční inspirace našich autorů – Kateřina Hájková

Katka:

Co se vám jako první vybaví, když se řekne slovo cukroví?

Advent, Vánoce, vůně, pohoda, klid, svařené víno :-)

Pečete ráda nebo si raději cukroví kupujete či spoléháte na babičky a rodinné příslušníky?

Peču moc ráda během celého roku a v adventním období obzvláště. Patří to pro mne k takové té vánoční pohodě. Pouštím si k tomu koledy a popíjím svařené víno, domácí veganský vaječný likér nebo jen voňavou kávu. 

Jakou ingredienci do cukroví jste si oblíbila a nedáte na ni dopustit?

Rozhodně skořici. Miluji její aroma i nezaměnitelnou vůni. Používám ji velmi často, nejen při pečení cukroví.



Katky oblíbený recept na cukroví

Od malička byla mým favoritem zejména linecká kolečka. Trvalo mi, než jsem vyladila veganskou verzi tak, abych byla spokojená. Nakonec se to ale povedlo a já nedám na tento recept dopustit. :-) Je z mé oblíbené sváteční veganské kuchařky „Místo kapra hlíva“, kterou napsaly Katka Balcarová a Veronika Chládková.

Ingredience

  • 400 g Babiččiny mouky na cukroví (v původním receptu hladká špaldová)
  • 300 g rostlinného tuku Alsan
  • 120 g třtinové moučky (v původním receptu obyčejný moučkový cukr)
  • Citronová kůra
  • Hrst pomletých vlašských ořechů
  • Marmeláda – ideálně domácí

Postup
Postup přípravy asi každý zná, neliší se od klasických lineckých koleček. Uvedené množství vystačí přibližně na 4 plechy.

 

  • připravila: Michaela Bebová
  • foto: Shutterstock.com

Objednat předplatné