Životní styl 11. 12. 2020 PDF Tisk

Vánoce ve veganském stylu

Čekají nás už čtvrté Vánoce čistě rostlinné. Naše vánoční menu bylo velice jednoduché, ale maso nikdy nechybělo. Když jsme se rozhodli, že přejdeme na čistě rostlinnou stravu, vyvstala otázka, co s vánočními tradicemi? Všichni máme k Vánocům zvláštní vztah a nezřídka to je hlavně o dobrém jídle a pití. S láskou vzpomínáme na dobroty od mámy a babičky. U nás to bylo podobně. A jednoho dne jsme to všechno museli „předělat“. Teda nemuseli, ale chtěli.

Vánoce ve veganském stylu

Ze všeho nejdřív jsme se dohodli, co uděláme ve verzi vegan a čeho se vzdáme.

Naše klasické rodinné vánoční menu obsahovalo:

  • zelňačku s houbami, klobásou a uzeným,
  • bramborový salát s vejci a majonézou,
  • smažené řízky nebo smaženou rybu,
  • opékance s mákem – tradiční slovenský pokrm.

 Naštěstí jdou všechna tato jídla udělat i v čistě rostlinné verzi a výhodou tohoto menu ve vegan formě je, že vám není až tak těžko. A je to možná o něco zdravější. Ale o to nám nešlo.

 S čím se ale musíme potýkat, jsou reakce okolí, návštěv a rodiny. To je myslím těžší než to, co ve finále jíte. Myslím, že zpočátku tomu nikdo nerozuměl. Neustále se nás ptali, proč to děláme a zda nám něco nechybí. Dokonce měli někteří pocit, že musíme být hladoví. Dnes je už veganství celkem běžnou součástí života a rozšířeným životním stylem.

Takže jak to děláme na Vánoce? Úplně jednoduše. Všechna jídla, na která jsme byli zvyklí, děláme ve verzi vegan. Trochu jsme měli problém nahradit maso a klobásy v zelňačce, ale nakonec, po vyzkoušení různých náhražek, máme jen odlehčenou verzi s houbami a zelím. A stačí nám to. Kvůli dětem děláme „řízky“ ze seitanu, ale myslím, že časem vypustím i tuhle variantu, možná i včetně smažení čehokoliv jiného a salátu. I když kdo ví, třeba zůstaneme salátu věrni.

A jak připravujeme a nahrazujeme klasické ingredience?
Vejce – když se je rozhodneme do salátu přidat, děláme je z tofu za použití černé soli, která dodá chuť, a kurkumy, která nahradí barvu.

Maso – řízky děláme ze seitanu a rybu jsme nahradili smaženými portobello houbami.

Smetanu do zelňačky používáme sójovou, to ještě nikdo nepoznal. :)

Majonézu připravujeme tak, že vyšleháme 1 díl sójového mléka s 2 díly oleje, přidáme koření a dijon hořčici a je vynikající. Vzhledem k oleji není úplně lehce stravitelná, ale na druhou stranu je vhodná i pro děti, protože v ní není syrové vejce.

Mléko nahrazujeme také sójovým.

Všechny tyto alternativy jsou běžné a dnes už známé. Zpočátku jsme všechno zkoušeli ještě před samotnou večeří, tzv. nanečisto. Nechtěli jsme riskovat, že se nám jídlo na Štědrý den nepodaří. Dnes už to máme odzkoušeno a připravit vegan Vánoce pro nás není problém.

Ale Vánoce nejsou jen o jídle. Pro nás je důležitější přístup, zamyšlení a zpomalení. Snažíme se jíst méně, nenakupovat jídlo, které bychom pak museli vyhodit, protože bychom ho nestihli včas sníst.

Větší problém, než je konzumace masa a vajec, představuje spotřeba papíru, jídla, pití, alkoholu… Vánoce byly v minulosti svátkem zastavení se, rozjímání, návratem k sobě a to je to poselství, které bychom si měli předávat, ať už jsme vegani nebo ne.

Krásný adventní čas přeji.

S láskou Tina

  • autorka: Martina Schmidtová
  • @tinajedoma
  • foto: Martina Schmidtová

Objednat předplatné