středa 27. 9. 2023
Vanilkové rohlíčky jsou stálice českých kuchyní a spolu s lineckým cukrovím bývají nejoblíbenější. Zde je recept na jejich o něco zdravější, ale o to chutnější verzi.
Porce: cca 6 plechů
Ingredience
Postup
Žloutky vyšlehejte v míse s ječným a špaldovým sirupem a poté přidejte prosáté mouky. Vanilkový lusk rozkrojte a vnitřek seškrábněte do těsta. Přidejte namleté vlašské ořechy a změklé máslo (margarín). Těsto důkladně vypracujte do kompaktní hmoty a nechte minimálně 3 hodiny odpočinout. Poté vyválejte tenké hady o průměru asi 1-1,5 cm a tvarujte rohlíčky, jak jste zvyklí. Pečte cca 13–15 min při 180 °C (dle typu trouby). Zchladlé rohlíčky namáčejte růžky do rozehřáté hořké čokolády a nechte na prkénku ztuhnout.