Tvarohové knedlíčky s borůvkovým žahourem
Porce: 2
Doba přípravy: 35 min
Označení: vegetariánské
Ingredience
na knedlíčky
- 100 g čerstvého tvarohu v kostce
- 140 g polohrubé pšeničné mouky + 2 lžíce mouky na vál
- 1/2 lžičky kypřicího prášku
- 1 vejce
- 30 g změklého másla
- sůl
na žahour
- 200 g čerstvých borůvek
- 40 g třtinového/kokosového cukru
- 1 zarovnaná lžíce kukuřičného škrobu
- 10 g másla
na ozdobu
- 2 lžíce zakysané smetany
- 2 lžíce rozpuštěného másla
Postup
- Nejprve si připravte těsto na knedlíčky. Tvaroh utřete s vejcem a máslem, přidejte mouku s kypřícím práškem a špetku soli. Vypracujte hladké těsto, které dejte odpočinout do ledničky.
- Připravte si borůvkový žahour. Borůvky dobře omyjte a dejte do kastrůlku. Přisypte cukr a na mírném plameni nechte provařit zhruba 5 min. Kukuřičný škrob rozmíchejte v troše vody a za stálého míchání přilijte k borůvkám. Míchejte dokud směs nezhoustne a poté přidejte máslo. Promíchejte a odstavte přikryté pokličkou.
- Těsto na knedlíčky vyndejte z lednice na pomoučněný vál. Dejte si vařit vodu v hrnci. Těsto si rozdělte na půlky, z každé vyválejte hada, ze kterého odkrajujte stejně velké díly. Z nich pak tvořte dlaněmi kuličky. Připravte si takto všechny a pak je hromadně nasypte do vroucí vody. Zhruba za 5 min, když vyplavou na hladinu, jsou hotové.
- Knedlíčky rovnou vylovte děravou naběračkou a rozdělte je do dvou hlubokých talířů. Přelijte je borůvkovým žahourem a na závěr ozdobte lžící zakysané smetany a lžící rozpuštěného másla.
- autor: Michaela Bebová
- www.biochemicka.cz
- zdroj fotky: Shutterstock.com