Recepty 15. 08. 2018 PDF Tisk

Tvarohové knedlíčky s borůvkovým žahourem

Tato typická česká klasika rozehřeje každé srdce a nostalgicky připomene dětství. Sezóna borůvek je v plném proudu, tak potěšte mlsné jazýčky! Alespoň jednou za rok to stojí za to!

Tvarohové knedlíčky s borůvkovým žahourem

Porce: 2

Doba přípravy: 35 min

Označení: vegetariánské

Ingredience

na knedlíčky

  • 100 g čerstvého tvarohu v kostce
  • 140 g polohrubé pšeničné mouky + 2 lžíce mouky na vál
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku
  • 1 vejce
  • 30 g změklého másla
  • sůl

na žahour

  • 200 g čerstvých borůvek
  • 40 g třtinového/kokosového cukru
  • 1 zarovnaná lžíce kukuřičného škrobu
  • 10 g másla

na ozdobu

  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce rozpuštěného másla

Postup

  1. Nejprve si připravte těsto na knedlíčky. Tvaroh utřete s vejcem a máslem, přidejte mouku s kypřícím práškem a špetku soli. Vypracujte hladké těsto, které dejte odpočinout do ledničky.
  2. Připravte si borůvkový žahour. Borůvky dobře omyjte a dejte do kastrůlku. Přisypte cukr a na mírném plameni nechte provařit zhruba 5 min. Kukuřičný škrob rozmíchejte v troše vody a za stálého míchání přilijte k borůvkám. Míchejte dokud směs nezhoustne a poté přidejte máslo. Promíchejte a odstavte přikryté pokličkou.
  3. Těsto na knedlíčky vyndejte z lednice na pomoučněný vál. Dejte si vařit vodu v hrnci. Těsto si rozdělte na půlky, z každé vyválejte hada, ze kterého odkrajujte stejně velké díly. Z nich pak tvořte dlaněmi kuličky. Připravte si takto všechny a pak je hromadně nasypte do vroucí vody. Zhruba za 5 min, když vyplavou na hladinu, jsou hotové.
  4. Knedlíčky rovnou vylovte děravou naběračkou a rozdělte je do dvou hlubokých talířů. Přelijte je borůvkovým žahourem a na závěr ozdobte lžící zakysané smetany a lžící rozpuštěného másla.

 

Objednat předplatné