Tak co mám tedy jíst?

12. 07. 2017


Výživa, stravování, my sami - to, jací jsme, jaký je náš zdravotní stav, co máme za sebou, kde žijeme... to vše je náš unikátní osobní balíček. To, co je dobré pro jednoho, přece neznamená, že je dobré pro druhého...

Velmi často se na mě obracejí lidé s otázkami ohledně zdravé výživy, na které čekají jednoznačnou odpověď - nejlépe jednou, dvěma, maximálně třemi větami. Chtějí slyšet něco, co jim umožní si u daného tématu v hlavě udělat pomyslnou fajfku a nebo křížek. Jenže ono to není tak jednoduché. Jak také máte v krátkosti odpovědět na otázky typu "Tak co mám tedy jíst, abych zhubla?" nebo "Ca ta sója - mám jí jíst nebo ne?" či "Mléko – ano nebo ne"? A takto bych mohla vyjmenovat dalších deset podobných. Stejně jako každá mince má dvě strany, může mít každá potravina svou pozitivní a negativní stránku, stejně tak každý výživový směr, či způsob stravování. A pak většinou následuje moje snaha o jakési rychlé vysvětlení, než po pár slovech stejně zjistím, že k vlastní spokojenosti z mého výkladu bych musela mluvit alespoň hodinu. Tyto všeobecné otázky zkrátka nemám ráda...

Výživa, stravování, my sami – to, jací jsme, jaký je náš zdravotní stav, co máme za sebou, kde žijeme... to vše je náš unikátní osobní balíček. To, co je dobré pro jednoho, přece neznamená, že je dobré pro druhého. Stejně tak, jako někdo má rád horory a sci-fi a druhý komedie a akční filmy. Na otázky typu: "Tak co mám tedy jíst?" nelze poskytnout jedna univerzální odpověď a neměli bychom ji ani vyžadovat. I když...

Se stále se zdokonalujícími metodami molekulární biologie se dostupnost unikátního a 100% individuálního jídelníčku, ušitého přímo nám na míru, značně zvyšuje. Je zde relativně vysoká šance, že si budeme moc zajít ke specialistovi, který nám odebere vzorek DNA a na základě analýzy všech důležitých genů nám připraví přesně bod po bodu co a jak máme jíst, abychom dosáhli ideální váhy a zdraví. Takováto služba již v podstatě je k dispozici, jen je to stále relativně finančně nedostupná záležitost pro průměrného člověka... Snad za pár let...

Je potřeba se ale zamyslet: Kdo mi zaručí, že i s takovým ideálním jídelníčkem budu mít pevnější vůli se daných doporučení držet? Vždyť ve finále, to, co rozhoduje nejvíce, je naše hlava, naše myšlení, to, jak daný režim vnímáme, jak ho bereme, zdali je nám proti srsti nebo po vůli? Co když daná doporučení budou obrat o 180° a ve finále to celé budou jen vyhozené peníze, protože to ztroskotá stejně, jako například v případě obyčejného jídelníčku? Z toho vyplývá jediné – tu nejdůležitější práci za nás stejně nikdo nevykoná, tu musíme vždy udělat sami...

Má rada tedy zní – nesnažte se hledat univerzální odpovědi na každé jedno téma, týkající se výživy a raději poslouchejte své tělo a svůj rozum – co vám říkají. "Je sója zdravá?" Určitě ano, pokud zařadím v rámci pestrého jídelníčku kvalitní fermentované sójové produkty. "Co to mléko - je vhodné?" Určitě ne, když trpím alergií na mléčné proteiny a s konzumací každého mléčného výrobku se osypu. "Tak co mám tedy jíst, abych zhubnul?" Hlavně jezte, ke štíhlé zdravé postavě se musíte projíst! A příště se raději zeptejte, kolikrát týdně máte cvičit a sportovat :)

 

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket