Porce: 8 sklenic
Doba přípravy: 2 hod 20 min
Označení: vegetariánské, veganské, bezlepkové
Ingredience
- 4 kg dozrálých švestek
- 4 lžíce citrónové šťávy
- 1 kg třtinového cukru
- 1 vrchovatá lžička mleté skořice
- 5 ks hřebíčku
- 100 ml českého rumu
Postup
- Švestky omyjte, rozkrojte na půlky a vypeckujte. Plech a nebo rovnou dva si důkladně vyložte pečicím papírem (zamezíte tak připékání směsi). Všechny půlky rozprostřete po ploše, zakápněte je citrónovou šťávou a pečte 25 min na 220 °C.
- Odvažte si 0,5 kg cukru a rovnoměrně jím pečené švestky zasypte a rovnou pečte dalších 20 min. Nijak nemíchejte. Takto to udělejte ještě jednou se zbývajícím 0,5 kg cukru. V případě dvou plechů si cukr rozvažte po 250 g.
- Poté švestky vyndejte z trouby a nechte několik minut lehce zklidnit. Opatrně je přendejte do velkého hrnce. Přilijte rum, přisypte skořici a na opravdu jemno rozdrcený hřebíček. Vše rozmixujte ponorným mixérem.
- Kápněte si trochu povidel na talířek a otestujte jejich konzistenci. Pokud do několika minut neztuhnou, přidejte ještě lžíci práškového pektinu a dobře promíchejte.
- Povidly plňte čisté, vyvařené sklenice, dobře utáhněte a otočte dnem vzhůru, aby víčko pěkně přilnulo. Sklenice nechte přes noc v chladu zatáhnout. Povidla spotřebujte zhruba do roka.