Recepty 29. 08. 2018 PDF Tisk

Švestková povidla z trouby

I přes vysoké teploty se letos ovocné úrodě nečekaně daří a za to bychom měli být rádi. Pokud už máte ovocných knedlíků a koláčů nad hlavu, je čas švestky uchovat na pozdější období a to jak jinak než v podobě povidel...

Švestková povidla z trouby

Porce: 8 sklenic

Doba přípravy: 2 hod 20 min

Označení: vegetariánské, veganské, bezlepkové

Ingredience

  • 4 kg dozrálých švestek
  • 4 lžíce citrónové šťávy
  • 1 kg třtinového cukru
  • 1 vrchovatá lžička mleté skořice
  • 5 ks hřebíčku
  • 100 ml českého rumu

Postup

  1. Švestky omyjte, rozkrojte na půlky a vypeckujte. Plech a nebo rovnou dva si důkladně vyložte pečicím papírem (zamezíte tak připékání směsi). Všechny půlky rozprostřete po ploše, zakápněte je citrónovou šťávou a pečte 25 min na 220 °C.
  2. Odvažte si 0,5 kg cukru a rovnoměrně jím pečené švestky zasypte a rovnou pečte dalších 20 min. Nijak nemíchejte. Takto to udělejte ještě jednou se zbývajícím 0,5 kg cukru. V případě dvou plechů si cukr rozvažte po 250 g.
  3. Poté švestky vyndejte z trouby a nechte několik minut lehce zklidnit. Opatrně je přendejte do velkého hrnce. Přilijte rum, přisypte skořici a na opravdu jemno rozdrcený hřebíček. Vše rozmixujte ponorným mixérem.
  4. Kápněte si trochu povidel na talířek a otestujte jejich konzistenci. Pokud do několika minut neztuhnou, přidejte ještě lžíci práškového pektinu a dobře promíchejte.
  5. Povidly plňte čisté, vyvařené sklenice, dobře utáhněte a otočte dnem vzhůru, aby víčko pěkně přilnulo. Sklenice nechte přes noc v chladu zatáhnout. Povidla spotřebujte zhruba do roka.

 

Objednat předplatné