Recepty 17. 03. 2021 PDF Tisk

Sušenky s arašídovým máslem

Dnes pro vás máme recept na zdravé sušenky, které poslouží jako výživná svačina nebo jako dezert. Pustíme se do toho?

Sušenky s arašídovým máslem

Porce: 12 sušenek
Doba přípravy: 30 min
Označení: vegetariánské, veganské

Ingredience

  • 200 g arašídového másla (křupavého/hladkého)
  • 230 g hladké špaldové mouky
  • 80 g rostlinného tuku (ideálně kombinace kokosového a margarínu)
  • 100 g tmavého cukru (např. Muscovado)
  • 1 lžička vanilkového extraktu / vanilkového cukru s pravou vanilkou
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku bez fosfátů
  • 1–2 lžíce rostlinného mléka
  • špetka soli

Postup

  1. Nejprve si předehřejte troubu na 160 °C.
  2. Do mixéru dejte arašídové máslo, rostlinný tuk, cukr, vanilkový extrakt a rostlinné mléko a vše společně rozmixujte.
  3. Základ si přendejte do mísy a přidejte mouku smíchanou se sodou, kypřicím práškem a špetkou soli. Vypracujte kompaktní těsto.
  4. V ideálním případě si těsto zvažte a poté ho rozdělte na 12 stejných dílů, ze kterých rukama připravte kuličky. Pokud chcete sušenky menší, rozdělte těsto na 16 kousků. Ty rozmístěte rovnoměrně na plech vyložený pečicím papírem. Každou kuličku jemně zmáčkněte vidličkou tak, že vytvoříte charakteristickou mřížku.
  5. Sušenky pečte zhruba 15 min, aby nebyly úplně tvrdé. Vyndejte je a nechte vychladnout na mřížce. Postupně ztvrdnou, ale ponechají si měkčí střed.

Objednat předplatné