Recepty 03. 03. 2021 PDF Tisk

Špaldový medovník

Recept na výtečný medovník ze špaldové mouky je sice časově náročnější, nicméně výsledek opravdu stojí za to.

Špaldový medovník

Porce: 8
Doba přípravy: 90 min + 3 hod na uležení
Označení: vegetariánské

Ingredience
na těsto

  • 500 g špaldové mouky
  • 150 g másla
  • 120 g třtinového moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 50 ml vanilkového sójového mléka
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička kypřicího prášku bez fosfátů
  • 60 g medu
  • 1/2 lžičky perníkového koření
  • 1/2 lžičky skořice
  • 80 g agávového sirupu

na krém

  • 250 g čerstvého sýra „crème fraîche“
  • 400 g polotučného tvarohu
  • 100 g medu
  • 1 vanilkový cukr s pravou vanilkou (nebo lžička vanilkového extraktu)

Postup

  1. Ve vodní lázni nechte rozpustit máslo, cukr, mléko a med. Směs stále míchejte, ale nevařte. Po propojení ingrediencí stáhněte mísu z vodní lázně a zašlehejte do směsi vejce.
  2. Do větší mísy si nasypte mouku smíchanou se sodou, kypřicím práškem a kořením. Přidejte vychladlou směs a vypracujte těsto, které si poté přendejte na vál a dopracujte ho pomocí rukou.
  3. Těsto si rozdělte na 4 stejně velké části, zabalte je do fólie a dejte odpočinout do lednice zhruba na 30 min. Troubu si předehřejte na 170 °C.
  4. Po odležení každý kus těsta vyválejte na pomoučněném vále na tloušťku zhruba 4 mm. Korpusy pečte na plechu vyloženém pečicím papírem zhruba 10 min do zhnědnutí. Pečte klidně dva korpusy najednou.
  5. Korpusy s papírem překlopte na pracovní plochu a opatrně od nich odlepte pečicí papír. Nechte je dobře vychladnout.
  6. Mezitím si připravte krém. V misce jednoduše vyšlehejte čerstvý sýr, tvaroh, med a vanilkový cukr.
  7. Využijte dortovou formu, pomocí které vykrojte z korpusů 4 stejně velká kola. Zbytky si zatím dejte stranou. Každý plát nejprve potřete agávovým sirupem (20 g sirupu na jeden plát), poté ho převrstvěte krémem a takto postupně vystavte základ medovníku.
  8. Na závěr rozetřete zbylý krém po celém medovníku včetně stran.
  9. Zbylé odkrojky buď pokrájejte nožem na drobno nebo rozmixujte v robotu do sypké konzistence a posypte jimi celý medovník.
  10. Dort dejte alespoň na 2,5 hodiny uležet do ledničky a poté podávejte.

Objednat předplatné