Porce: 8
Doba přípravy: 90 min + 3 hod na uležení
Označení: vegetariánské
Ingredience
na těsto
- 500 g špaldové mouky
- 150 g másla
- 120 g třtinového moučkového cukru
- 2 vejce
- 50 ml vanilkového sójového mléka
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička kypřicího prášku bez fosfátů
- 60 g medu
- 1/2 lžičky perníkového koření
- 1/2 lžičky skořice
- 80 g agávového sirupu
na krém
- 250 g čerstvého sýra „crème fraîche“
- 400 g polotučného tvarohu
- 100 g medu
- 1 vanilkový cukr s pravou vanilkou (nebo lžička vanilkového extraktu)
Postup
- Ve vodní lázni nechte rozpustit máslo, cukr, mléko a med. Směs stále míchejte, ale nevařte. Po propojení ingrediencí stáhněte mísu z vodní lázně a zašlehejte do směsi vejce.
- Do větší mísy si nasypte mouku smíchanou se sodou, kypřicím práškem a kořením. Přidejte vychladlou směs a vypracujte těsto, které si poté přendejte na vál a dopracujte ho pomocí rukou.
- Těsto si rozdělte na 4 stejně velké části, zabalte je do fólie a dejte odpočinout do lednice zhruba na 30 min. Troubu si předehřejte na 170 °C.
- Po odležení každý kus těsta vyválejte na pomoučněném vále na tloušťku zhruba 4 mm. Korpusy pečte na plechu vyloženém pečicím papírem zhruba 10 min do zhnědnutí. Pečte klidně dva korpusy najednou.
- Korpusy s papírem překlopte na pracovní plochu a opatrně od nich odlepte pečicí papír. Nechte je dobře vychladnout.
- Mezitím si připravte krém. V misce jednoduše vyšlehejte čerstvý sýr, tvaroh, med a vanilkový cukr.
- Využijte dortovou formu, pomocí které vykrojte z korpusů 4 stejně velká kola. Zbytky si zatím dejte stranou. Každý plát nejprve potřete agávovým sirupem (20 g sirupu na jeden plát), poté ho převrstvěte krémem a takto postupně vystavte základ medovníku.
- Na závěr rozetřete zbylý krém po celém medovníku včetně stran.
- Zbylé odkrojky buď pokrájejte nožem na drobno nebo rozmixujte v robotu do sypké konzistence a posypte jimi celý medovník.
- Dort dejte alespoň na 2,5 hodiny uležet do ledničky a poté podávejte.