Recepty 03. 10. 2018 PDF Tisk

Špaldový knedlík s tofu a houbovou omáčkou

Na první pohled pracné jídlo, na ten druhý vlastně úplná hračka. Připravte si lehčí verzi české klasiky s báječným celozrnným knedlíkem.

Špaldový knedlík s tofu a houbovou omáčkou

Porce: 4

Doba přípravy: 1 hod

Označení: vegetariánské

Ingredience

  • ghí (přepuštěné máslo)
  • 400 g (2 kostky) uzeného tofu

na špaldový knedlík

  • 450 g brambor
  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • 2 vejce
  • 12 g soli

na houbovou omáčku

  • 3 středně velké jedlé houby (hřib, kozák, křemenáč) – očištěné, nakrájené na menší kusy
  • 400 ml ovesné smetany
  • 4 vrchovaté lžíce lahůdkového droždí

Postup

  1. Nejprve si zadělejte na knedlíky. Brambory uvařte ve slupce do měkka (zhruba 15 min, podle velikosti). Poté je oloupejte a nastrouhejte na struhadle. Vložte je do mísy, přisypte mouku a sůl, přidejte vejce a vypracujte kompaktní těsto. Nožem ho rozdělte na 4 stejně velké části, ze kterých vypracujte rukama 4 válečky. Knedlíky dejte vařit do většího hrnce s vroucí osolenou vodou na zhruba 25 min.
  2. Mezitím si připravte omáčku s tofu. Na dvou lžících ghí restujte pokrájené houby, které osolte a opepřete. Za občasného míchání takto duste zhruba 10–15 min. Poté k nim přilijte ovesnou smetanu smíchanou se 4 lžícemi lahůdkového droždí. Promíchejte a nechte 3 minuty dusit. Mezitím si nakrájejte tofu na menší kousky zhruba 2x2 cm a přidejte je do omáčky. Stáhněte plamen na nízký stupeň a nechte takto za občasného promíchání dojít, dokud nebudou připravené knedlíky.
  3. Hotové knedlíky vyjměte opatrně z vody na prkénko a nechte 3 min lehce vypařit. Poté je opatrně krájejte nahřátým nožem a servírujte s tofu a houbovou omáčkou.

 

Objednat předplatné