Špaldové makové koláče

24. 04. 2019


V poseldních letech se sebevědomí české kuchyně opět navrací a to je dobře. Makové koláče jsou tradiční českou pochoutkou a minimálně jednou za život by je měla upéci každá správná hospodyňka. Špaldová mouka jim dodá šmrnc, zbytek už je na vás. :)

Porce: 20-25 ks

Doba přípravy: 3 hodiny

Označení: vegetariánské

Ingredience

na těsto

  • 500 g hladké špaldové mouky
  • 250 ml mléka či sójového mléka
  • 1 kostka droždí
  • 80 g třtinového cukru
  • 20 g medu nebo sirupu dle chuti
  • 100 g másla
  • 1 vejce + bílek na potření

na náplň

  • 200 g mletého máku
  • 250 ml mléka nebo sójového mléka
  • 60 g třtinového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 100 g švestkových povidel
  • 2-3 lžíce rumu

na ozdobu

  • mandle (cca 60 ks)

Postup

  1. Nejprve zadělejte kynuté těsto. Droždí utřete se lžící cukru v hrnečku a poté vše zalijte 150 ml vlažného mléka a promíchejte. Nechte na teplém místě vzejít kvásek.
  2. Do mísy dejte mouku a promíchejte ji s cukrem. Přidejte med, rozpuštěné máslo, kvásek, rozšlehané vejce a zbylé vlažné mléko. Vypracujte těsto, které nechte hodinu kynout na teplém místě, přikryté folií nebo lehce posypané moukou, aby neoschlo.
  3. Mezitím si připravte makovou náplň. V kastrůlku smíchejte mléko a mák a za stálého míchání přiveďte k varu. Povařte zhruba 5 min. Poté přidejte cukr a vanilkový extrakt a vařte dalších 5 min. Na závěr vmíchejte povidla, stáhněte z plamene a už jen celé promíchávejte. Když směs zchladne, přidejte ještě několik lžící rumu pro ovonění.
  4. Vykynuté těsto přendejte na vál, jemně ho propracujte a poté ro rozdělte na stejně velké kousky. Množství a náplň by vám měla vystačit minimálně na 20 koláčů, podle velikosti.
  5. Z každého kousku vytvarujte kuličku, kterou položte na pečicí papír a širokou skleničkou ji stlačte. Nebojte se je udělat opravdu tenké. Na každý takto připravený koláček rozprostřete část náplně a kraje poté potřete rozšlehaným bílkem. Do středu dejte 3 mandle ve tvaru kytičky. Koláče nechte ještě 15 min kynout.
  6. Pečte v několika várkách po sobě v předem předehřáté troubě na 160 °C zhruba 15 min.

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket