středa 24. 4. 2024
Všimli jste si, že receptů na vánočku je všude v časopisech a na internetu mnoho, ale základ je pořád stejný? Také pro vás máme vánočku s tím nejlepším zlatým poměrem, ale v trochu zdravější verzi :).
Porce: 1 vánočka
Příprava: 30 min příprava, 1 hod kynutí, 45 min pečení
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience
Postup
Jak na dokonalou vánočku?
V obchodech je k dostání hned několik druhů droždí. Pracujte jen s tím, které máte vyzkoušené. Do vánočky nedoporučuji používat droždí sušené, které není tak „silné“ jako to čerstvé. Droždí vždy vyndejte alespoň hodinu předem a nechte ho dosáhnout pokojové teploty. Kvasinky potřebují teplo. Pokud přidáte vychlazené droždí do studeného mléka, budou nejdříve pěkně ochromené, a až po nějaké době začnou spolupracovat. Kváskem si také ověříte, že opravdu fungují. Pokud vám nevzejde kvásek, nemá cenu zadělávat vánočku.
Těsto hněťte až do doby, než vám začne padat ruka :). Pokud máte robota, pak ho nechte pracovat alespoň 10 minut. Hnětením se vytváří dokonalá polymerová síť mezi jednotlivými lepkovými vlákny, vhání se do těsta vzduch a tekutina, a vše začíná krásně spolupracovat. To je základem pro vláčnou konzistenci a také rovnoměrné kynutí. Dejte vánočce dostatečný čas na kynutí i na plechu, tento krok poskytne zapletené vánočce odpočinek a čas pro nastartování dalšího kynutí za vyšších teplot.
Mouku do mísy opravdu prosejte, aby získala na vzdušnosti. Můžete také přidat maličko kypřicího prášku. Celozrnná mouka je totiž mnohem těžší a více saje vodu než klasická pšeničná mouka. Nebojte se tedy podle potřeby přidat ještě trochu rostlinného mléka navíc.
Na internetu je mnoho videí a popisů, jak správně vánočku zaplést. Inspirujte se, anebo si třeba najděte vlastní způsob, pohrajte si s ní. Nebojte se pomoci si párátky, které vánočku stabilizují.
Pečení vánočky by měla být radost, užijte si to. Vyšetřete si dostatek času a nespěchejte!