Recepty 03. 05. 2015 PDF Tisk

Snídaňová omeleta z cizrnové a celozrnné mouky

Cizrnová mouka (besan)  je velmi výživná a vhodná nejen při bezlepkové dietě. V kombinaci s vodou může ve veganské stravě nahradit vajíčka.

Snídaňová omeleta z cizrnové a celozrnné mouky

V ájurvédské kuchyni často používáme cizrnovou a celozrnnou mouku. Máte-li rádi slané snídaně, určitě si pochutnáte na snídaňové omeletě.

Na 1 omeletu budeme potřebovat:

  • 2 lžíce cizrnové mouky 
  • 1 lžíci celozrnné pšeničné mouky jemně mleté
  • ¼ čerstvé čili papričky
  • ½ malé červené cibule
  • ½ hrsti nasekaného čerstvého koriandru
  • ¼ lžičky růžové himalájské soli
  • studenou vodu
  • ghí (přepuštěné máslo) nebo slunečnicový olej

 

Máme-li všechny ingredience, dejme se do přípravy:

Cizrnovou a celozrnnou mouku smícháme v misce, přidáme nadrobno nasekanou čili papričku, jemně nakrájenou cibuli, koriandr a osolíme. Za stálého míchání přiléváme studenou vodu do té doby, než vytvoříme husté táhlé těstíčko.

Na pánvi rozpálíme ghí nebo olej, nalejeme a rozprostřeme těstíčko na pánev, smažíme omeletu po obou stranách.  

 

Věděli jste? 

Cizrnová mouka je velmi výživná a vhodná nejen při bezlepkové dietě. V kombinaci s vodou může ve veganské stravě nahradit vajíčka. Chuť má lehce oříškovou a nejčastěji se používá v indické kuchyni a najdeme ji pod názvem besan. 

Cizrna má celou řadu prospěšných látek, obsahuje vlákninu a bílkoviny, má vysoký podíl vitamínu E, který posiluje obranyschopnost, chrání srdce a zabezpečuje zdravou kůži a vlasy. 

V případě, že cizrnu těžce trávíme, doporučuje ájurvéda přidat při vaření cizrny koření adžvan (semínka libečku).  

Přihlaste se na akci Vaříme s ájurvédou s Filipem. Přihlášky zde. 

Objednat předplatné