čtvrtek 3. 10. 2024
Cizrnová mouka (besan) je velmi výživná a vhodná nejen při bezlepkové dietě. V kombinaci s vodou může ve veganské stravě nahradit vajíčka.
V ájurvédské kuchyni často používáme cizrnovou a celozrnnou mouku. Máte-li rádi slané snídaně, určitě si pochutnáte na snídaňové omeletě.
Na 1 omeletu budeme potřebovat:
Máme-li všechny ingredience, dejme se do přípravy:
Cizrnovou a celozrnnou mouku smícháme v misce, přidáme nadrobno nasekanou čili papričku, jemně nakrájenou cibuli, koriandr a osolíme. Za stálého míchání přiléváme studenou vodu do té doby, než vytvoříme husté táhlé těstíčko.
Na pánvi rozpálíme ghí nebo olej, nalejeme a rozprostřeme těstíčko na pánev, smažíme omeletu po obou stranách.
Věděli jste?
Cizrnová mouka je velmi výživná a vhodná nejen při bezlepkové dietě. V kombinaci s vodou může ve veganské stravě nahradit vajíčka. Chuť má lehce oříškovou a nejčastěji se používá v indické kuchyni a najdeme ji pod názvem besan.
Cizrna má celou řadu prospěšných látek, obsahuje vlákninu a bílkoviny, má vysoký podíl vitamínu E, který posiluje obranyschopnost, chrání srdce a zabezpečuje zdravou kůži a vlasy.
V případě, že cizrnu těžce trávíme, doporučuje ájurvéda přidat při vaření cizrny koření adžvan (semínka libečku).
Přihlaste se na akci Vaříme s ájurvédou s Filipem. Přihlášky zde.