Porce: 2
Doba přípravy: 1 hodina
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany.
Ingredience
- 1 malý batát (cca 300 g)
- 150 g růžičkové kapusty
- 1 červená cibule
- olivový olej
- čerstvé bylinky dle chuti (bazalka, petrželka, rozmarýn či tymián)
- sůl, pepř
na karamelizované vlašské ořechy:
- 1-2 lžíce medu (lze nahradit i sirupem)
- 30 g vlašských ořechů
- špetka skořice
- špetka soli
na dressing:
- 1 lžíce medu (lze nahradit i sirupem)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce jablečného octa
- 30 g brusinek (nesířených)
Postup
- Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C.
- Poté si připravte karamelizované ořechy: v mističce smíchejte pokrájené půlky ořechů s medem, přidejte špetku skořice a špetku soli. Směs rozložte na plech vyložený kusem pečícího papíru a pečte zhruba 10 min. Poté vyndejte a nechte bokem vychladnout.
- Nyní si připravte zeleninu a batáty. Batát oloupejte a nakrájejte na malé kostičky (cca 3x2 cm). Růžičkovou kapustu očistěte, oloupejte horní slupky a pokrájejte na půlky. Červenou cibuli si nakrájejte na měsíčky. Připravte si nový pečící papír na plech, dejte na něj kostičky batátů a cibule, pokapejte olivovým olejem, lehce osolte a pečte zhruba 20 min (v průběhu občas promíchejte).
- Po zhruba 20 minutách přidejte k batátům půlky růžičkové kapusty, vše lehce posolte, opepřete, pokapejte olivovým olejem a přidejte bylinky. Promíchejte a nechte péci dalších zhruba 15 minut do změknutí. Na závěr můžete zapnout na 5 minut grill, který brambory a zeleninu lehce doladí. Plech vyndejte z trouby a připravte si dressing: smíchejte med, olivový olej, ocet a brusinky.
- Servírujte zeleninu s batáty na talíře, poté posypte karamelizovanými vlašskými ořechy a na závěr zalijte rovnoměrně sladko-kyselým dressingem.