středa 26. 3. 2025
Nechte se inspirovat 5 denním jídelníčkem pro odlehčení a zkuste přemýšlet o tom, co jíte!
Užijte si víkend a připravte se na pracovní týden, abyste z jídla získali energii.
1. den
snídaně: 2 žitné chlebíčky s tvarohovou pomazánkou (tvaroh, strouhaná mrkev, lžíce konopného oleje, pepř, sůl)
svačina: banán a polévková lžíce mandlí
oběd: zeleninové špaldoto (balení si rozdělte na 2 porce), ¼ brokolice v páře, posypané parmezánem – dá se vzít do krabičky jako salát do práce
svačina: bílý jogurt (Hollandia nebo Jihočeský), lžička slunečnicových semínek, špetka skořice, lžička pšeničných klíčků, jablko
večeře: krůtí steak na rozmarýnu, trhaný salát s dýňovým olejem a strouhanou mrkví
2. den
snídaně: dva krajíčky žitného chleba zbytek pomazánky
svačina: pomeranč
oběd: zbytek zeleninového špaldota
svačina: mrkvový salát s ananasem
večeře: filet z lososa, salát z polníčku, rajčat, strouhané mrkve, olivový olej, bylinky
3. den
snídaně: domácí müsli – 4 lžíce, bílý jogurt
svačina: jablko
oběd: celozrnná bageta s cottegem a zeleninou
svačina: zbytek mrkvového salátu s ananasem
večeře: polévka z červené čočky a brambor
4. den
snídaně: domácí müsli, bílý jogurt, pomeranč
svačina: knäkebrot s cizrnovou pomazánkou
oběd: celozrnný kuskus se zeleninou (jako salát) a mozzarellou
svačina: banán
večeře: kuřecí nudličky s bazalkovým pestem a rajčátky, pyré se zeleného hrášku (můžete použít mražený, podusit na olivovém oleji, rozmixovat a přidat sušená rajčátka, špetku pepře, soli) – stejně tak se připraví dýňové pyré v dalších částech jídelníčku
5. den
snídaně: 2 krajíčky žitného chleba se zbytkem cizrnové pomazánky
svačina: banán a hrstička mandlí
oběd: přírodní kuřecí plátek dušený na mrkvi, 2 kopečky celozrnné rýže
svačina: bílý jogurt
večeře: grilovaná podzimní zelenina s parmezánem (dýně, červená řepa, česnek, červená cibule, olivový olej, oregano, kurkuma – pečeme 20 minut a na posledních 5 minut pečení přidáme parmezán)
Jana Altnerová
výživová poradkyně
zdroj fotky: Samphotostock.cz