Silvestrovské (ne)obžerství

19. 12. 2013


Svátky nemusí být důvodem nekontrolovaného jídla. Umíte se ovládat o svátcích a nebo sníte vše, co vidíte?

Před koncem roku se množí dotazy mých klientek, jak zvládnout vánoční a silvestrovské oslavy a hojnost, kterou přinášejí stoly v našich domovech a na nejrůznějších návštěvách. V tuto chvíli se ale ptám já: závisí oslavy a spokojenost na jídle? Musíme pocit štěstí a pohody prožívat skrze jídlo? Pokud ano, tak neřešte kila navíc a jezte. Projezte se k tomu, že se vaše tělo stane těžkopádným a bude muset odpočívat na každém kroku, že se nesprávně složeným jídlem dostanete na energetickou houpačku nahoru a dolů. Stojí to za to? Nebo je lepší přemýšlet, co sním a pochutnat si jednou za den na nějaké dobrůtce, ale pak se chovat jako člověk a ne jako „všežral“?

 

Jídlo může být radostí a pohodou, ale nemělo by zalepovat nepohodu, napětí, nebo stres. V tom případě se organismus začíná řítit do propasti váhových výkyvů a vnitřně zvyšující se nespokojenosti, která vede přímou cestou ke kilogramům navíc. A jelikož to nikdo nechce, ovládejte se v hojnosti a připravte si jednoduché pokrmy pro sváteční dny.

 

Bílou veku buď nahraďte, nebo prokládejte celozrnnou vekou, chlebem. Pozor na lepek! Pokud chcete udržet lépe svou váhu pod dozorem, tak lepek a pečivo omezte. Mnoho lepku zalepí… Uvidíte, že když přistoupíte na stravu s minimálním obsahem lepku, vaše tělo pookřeje. Kupované pomazánky nahraďte doma připravenými nátěrkami z tvarohu, gervais, cottage a zamíchejte do nich bylinky, semínka a nezapomeňte si nechat čerstvou bylinku na estetickou aranži. Přece jenom jíme i očima, tak ať barvy naplní váš stůl.

 

Zajděte do obchodu, kde mají kvalitní šunku od kosti, prosluto, parmskou šunku, kozí a ovčí sýry… Vše nakrájejte a vložte na velký desertní talíř. Proložte malými cherry rajčátky, okurkem a dozdobte kouskem bazalky. Zobejte přiměřeně. Na pochutinový talíř můžete připravit i různé malé špízky, v nichž střídejte například tofu s ananasem, nebo hroznovým vínem, různé druhy sýru můžete kombinovat s ovocem, bylinkami a podávat jako zdravou pochutinu na sváteční stůl.

 

Místo mastných chipsů smažených v oleji, dejte na pánvičku máslo ghí, na něj nakrájejte jemné plátky brambor, polenty a lekce orestujte. Současně si orestujte nakrájený uzený tempeh a vytvořte si talíř k uzobávání, nebo jako večeři, kterou doplňte o rukolu, nebo čerstvý špenát. Máte-li rádi majolku, nahraďte ji tofunézou, nebo sojanézou. Neslyší-li vaše domácnost na podobné produkty, nikomu o tom nemusíte říkat. Uvidíte, že pokud vše chutně připravíte, nikdo si ničeho nevšimne.

 

Všeobecné zásady pro pitný režim platí i o Vánocích. Pijte dostatek čisté neperlivé vody. Vyhněte se slazeným nápojům, i alkoholickým. Víno bílé, červené, pokud je kvalitní, mějte jako součást svého jídelníčku. Na pivo pozor! Pro tělo není nejlepším společníkem. Tvrdý alkohol také ne.

 

Užijte si svátků a oslavte krásně a pohodově vstup do nového roku 2014!

 

Václav Krejčík

výživový poradce Energy Clinic

www.energyclinic.cz


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket