Recepty 03. 12. 2015 PDF Tisk

Silvestrovské chuťovky: Špaldovo-pohankové krekry s hráškovým pestem

Tato lahodná kombinace krekrů a pesta vás určitě bude bavit. Krekry i kdejaké pesto si samozřejmě můžete koupit v obchodě, věřím ale, že přátelé domácí verzi určitě ocení.

Silvestrovské chuťovky: Špaldovo-pohankové krekry s hráškovým pestem

Porce: zhruba 25 namazaných krekrů

Příprava: 40 min

Označení: Vhodné pro vegetariány.

 

Ingredience na krekry

  • 250 g mouky - 125 g pohankové +125 g hladké špaldové
  • 80 g ghí /přepuštěného másla/
  • 50 ml mléka nebo sójového mléka
  • 1 vejce (žloutek)
  • hrubozrnná sůl
  • namletá lněná semínka na posyp
  • dýňové gomasio na posyp

 

Ingredience na pesto

  • 1/2 hrnečku mraženého hrášku (konzervovaný kvůli barvě nedoporučuji) - zhruba 100-150 g
  • 30 g nastrouhaného parmezánu
  • pár listů bazalky a máty
  • 1 lžíce olivového oleje
  • stroužek česneku (není nutné)
  • sůl, pepř, citrónová šťáva

  

Postup

  1. Nejprve si zaděláme těsto na krekry. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Obě mouky prosejeme do mísy, přidáme přepuštěné máslo a mléko. Vypracujeme tuhé těsto, které rozdělíme na dvě poloviny a z každé postupně vyválíme tlustší placku. Nyní můžeme krekry buď vykrajovat nožem na čtverečky nebo použít větší vykrajovátka např. na perníčky - fantazii se meze nekladou :).
  2. Krekry přeneseme na plech, vyložený pečícím papírem, potřeme je žloutkem, posolíme a posypeme lněnými semínky nebo dýňovým gomasiem. Pečeme při 180 °C zhruba 15-20 min do zlatova.
  3. Zatímco se krekry pečou připravíme si hráškové pesto. Mražený hrášek krátce povaříme, poté zchladíme studenou vodou a přendáme do mísy. K hrášku přisypeme nastrouhaný parmazán, přidáme nasekané bylinky, olivový olej, utřený stroužek česneku a vše společně důkladně utřeme. Pro začátek můžete použít šťouchadlo na brambory, poté vidličku. Pokud si chcete ulehčit práci, vše nahrubo zmixujte v robotu. Ochutnejte a případně dosolte, přidejte špetku pepře a trochu citrónové šťávy.
  4. Ještě teplé krekry můžete podávat s vlažným hráškovým pestem nebo nechat vše zchladnout a podávat studené.

 

Průměrné nutriční hodnoty na jeden namazaný krekr

  • Energie: 74 kcal/ 310 kJ
  • Sacharidy: 7,8 g
  • Bílkoviny: 1,4 g
  • Tuky: 4,1 g

 

Objednat předplatné