sobota 7. 12. 2024
Tofu je skvělou univerzální potravinou, kterou ocení hlavně vegetariáni a vegani. Dnes jeho uzenou verzi využijeme na přípravu pomazánky. Sója obsahuje vysoký obsah bílkovin, a tak i tofu obsahuje v průměru okolo 12 g na 100 g. Pozor si však dávejte na levné a nekvalitní produkty, které poznáte buď podle složení (začíná vodou...) a nebo podle snížené nutriční hodnoty.
Porce: 4 porce
Příprava: 15 min
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany.
Uzené tofu nejprve nahrubo nastrouhejte na struhadle (pokud se vám podaří najemno, tak je to lepší). Poté k němu přidejte lahůdkové droždí, zeleninový bujón, najemno pokrájenou cibulku a sojanézu. Pokud by byla směs moc tuhá, přidejte podle potřeby trochu vody. Pomazánku nechte alespoň hodinu/dvě, uležet a poté podávejte - buď volně v misce k namazání nebo na krekrech či malých krajíčcích kváskového chleba, které můžete ještě ozdobit kousky řapíkatého celeru nebo ředkviček.