BLESKOVĚ
Recepty 01. 09. 2021 PDF Tisk

Shakshuka

Lečo v novém kabátu: to je shakshuka [šakšuka]! Hraje všemi barvami a její příprava je mimořádně snadná. Poslouží vám jako vydatná snídaně či jako lehčí večeře, po které se zapráší. 

Shakshuka

Porce: 6
Doba přípravy: 35 min
Označení: vegetariánské

Ingredience

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 červená paprika
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • ½ lžičky mleté uzené papriky
  • špetka chilli
  • 1 plechovka konzervovaných rajčat
  • 6 vajec
  • 50 g sýru feta
  • čerstvá petrželka
  • sůl, pepř
  • pita chleba nebo tortilly k podávání

Postup

  1. Troubu si předehřejte na 190 °C.
  2. Připravte si pánev, která je vhodná i do trouby. Rozehřejte na ní olej, poté přidejte pokrájenou cibulku a papriku. Restujte zhruba 5 minut.
  3. Přidejte do pánve na plátky pokrájený česnek, rajčatový protlak, kmín, papriku a chilli. Osolte, opepřete a chvíli společně restujte.
  4. Poté přidejte konzervovaná rajčata, dobře promíchejte a na mírném plamenu chvíli povařte.
  5. Pánev stáhněte z plotny a rozklepněte do ní postupně všechna vajíčka tak, aby se pokud možno nedotýkala. Můžete si pro ně vytvořit lžící menší důlky. Každé vejce lehce osolte a opepřete.
  6. Pánev dejte do trouby a nechte zhruba 10 min péci, dokud nejsou vajíčka hotová.
  7. Pánev opatrně vyjměte a položte ji na dřevěnou nebo jinou podložku. Na shakshuku rozdrobte sýr feta, posypte ji nasekanými petrželkovými listy a servírujte s pitou nebo tortillou – buď tradičně rovnou v pánvi nebo v miskách.

Objednat předplatné