Porce: 6
Doba přípravy: 35 min
Označení: vegetariánské
Ingredience
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 červená paprika
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička mletého římského kmínu
- ½ lžičky mleté uzené papriky
- špetka chilli
- 1 plechovka konzervovaných rajčat
- 6 vajec
- 50 g sýru feta
- čerstvá petrželka
- sůl, pepř
- pita chleba nebo tortilly k podávání
Postup
- Troubu si předehřejte na 190 °C.
- Připravte si pánev, která je vhodná i do trouby. Rozehřejte na ní olej, poté přidejte pokrájenou cibulku a papriku. Restujte zhruba 5 minut.
- Přidejte do pánve na plátky pokrájený česnek, rajčatový protlak, kmín, papriku a chilli. Osolte, opepřete a chvíli společně restujte.
- Poté přidejte konzervovaná rajčata, dobře promíchejte a na mírném plamenu chvíli povařte.
- Pánev stáhněte z plotny a rozklepněte do ní postupně všechna vajíčka tak, aby se pokud možno nedotýkala. Můžete si pro ně vytvořit lžící menší důlky. Každé vejce lehce osolte a opepřete.
- Pánev dejte do trouby a nechte zhruba 10 min péci, dokud nejsou vajíčka hotová.
- Pánev opatrně vyjměte a položte ji na dřevěnou nebo jinou podložku. Na shakshuku rozdrobte sýr feta, posypte ji nasekanými petrželkovými listy a servírujte s pitou nebo tortillou – buď tradičně rovnou v pánvi nebo v miskách.