Rýžový nákyp s meruňkami a goji

19. 07. 2017


Meruňky obsahují vysoké dávky přírodního betakarotenu, který se tělu obzvlášť hodí v létě, kdy je naše pokožka vystavena větší míře slunečního záření. Jedná se o ovoce všestranného využití, obzvláště dobré jsou meruňky v ovocných knedlících či nákypech, jako je třeba ten dnešní.

Porce: 6 porcí

Doba přípravy: 75 min

Označení: Vhodné pro vegetariány. Bezlepkové.

 

Ingredience (čtvercová forma)

  • 350 g vypeckovaných meruněk, pokrájených na půlky/čtvrtky
  • 50 g goji (kustovnice)
  • 200 g kulatozrnné rýže
  • 500 ml sójového mléka s vanilkovou příchutí
  • špetka soli
  • 60 g másla
  • 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 1 lžička skořice
  • 4 lžíce javorového sirupu

Postup

  1. Rýži propláchněte ve studené vodě, poté přilijte sójové mléko, přidejte špetku soli a přiveďte k varu. Vařte na mírném plameni až do uvaření zhruba 20-25 min. V případě potřeby mléko ještě dolijte. Rýži si přendejte do větší mísy a nechte lehce vychladnout. Goji nasypte do misky a zalijte vlažnou vodou, aby trochu změkla.
  2. V misce utřete změklé máslo se žloutky a javorovým sirupem. Směs vmíchejte do uvařené rýže. Na závěr vyšlehejte ze zbylých bílků v čisté misce tuhý sníh.
  3. Poté si vymažte zapékací mísu kouskem másla. Do mísy přendejte rýžovou směs a rovnoměrně ji rozprostřete, poté do ní vmáčkávejte kousky meruněk a posypte okapanou goji. Vše posypte skořicí a na závěr lehce lžící vmíchejte sníh z bílků (není potřeba důkladně promíchávat, sněhu může být někde více, někde méně).
  4. Pečte v předem předehřáté troubě zhruba 35-40 min na 180 °C.

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket