Recepty 05. 12. 2018 PDF Tisk

Rostlinné krémy do vánočního pečení: pudinkový a kešu krém

Máslové krémy jsou výborné, ale relativně těžké. Nemusíte být vegani, abyste použili rostlinné krémy, postačí, když chcete, aby vaše cukroví bylo lehčí a mělo punc zvláštnosti. A víte, co je na nich nejlepší? Že je můžete mlsat jen tak...

Rostlinné krémy do vánočního pečení: pudinkový a kešu krém

Kešu krém

Kešu krém můžete použít např. na plnění ořechů.

Doba přípravy: 10 min + 2 hod na uležení

Označení: vegetariánské, veganské, bezlepkové

Ingredience

  • 200 g kešu ořechů, předem namočených 4–6 hodin
  • 150 ml rostlinného nápoje (rýžového/sójového/kešu)
  • 4 lžíce sladidla – medu, javorového, špaldového nebo rýžového sirupu
  • 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • lžička citrónové šťávy nebo trocha sušené citrónové kůry

Postup

  1. Kešu ořechy slijte, propláchněte je pod tekoucí vodu a vložte do výkonného mixéru.
  2. K ořechům přidejte ostatní ingredience a mixujte s občasnými pauzami na setření stran do hladké konzistence. Dejte si záležet a mixujte opravdu delší dobu, aby vznikl hladký krém bez hrudek. Podle potřeby přidejte ještě trochu rostlinného mléka, ne ale více, než je třeba.
  3. Krém přendejte do uzavíratelné nádoby a nechte ho alespoň 2 hodiny uležet před dalším použitím.

 

Pudinkový krém

Pudinkový krém můžete použít např. na plnění vosích hnízd.

Doba přípravy: 30 min + 1 hod na uležení

Označení: vegetariánské, veganské, bezlepkové

Ingredience

  • 1 balíček vanilkového pudinku s pravou vanilkou
  • 300 ml kokosového mléka z plechovky
  • 100 ml rostlinného nápoje (kokosový, sójový...)
  • 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
  • 2 lžíce třtinového cukru, rozmixovaného na cukr moučka
  • 2 lžíce rumu 

Postup

  1. Plechovku kokosového mléka nejprve dobře protřepejte, poté otevřete, a případně ještě promíchejte. Do kastrůlku odlijte zhruba 300 ml a začněte zahřívat.
  2. Do hrnečku si nalijte 100 ml rostlinného nápoje a rozmíchejte v něm pudinkový prášek. Poté směs přilijte ke kokosovému mléku, přidejte cukr a míchejte, dokud směs nezačne tuhnout do podoby pudinku.
  3. Pudink dejte na chvíli za okno do chladu. Zhruba po 15 minutách do něj vmíchejte rozpuštěný kokosový olej a rum.
  4. Dobře promíchaný krém přendejte do nádoby a nechte opět před použitím uležet alespoň hodinu v chladu. Spotřebujte zhruba do 3 dnů.

 

Objednat předplatné