Kešu krém
Kešu krém můžete použít např. na plnění ořechů.
Doba přípravy: 10 min + 2 hod na uležení
Označení: vegetariánské, veganské, bezlepkové
Ingredience
- 200 g kešu ořechů, předem namočených 4–6 hodin
- 150 ml rostlinného nápoje (rýžového/sójového/kešu)
- 4 lžíce sladidla – medu, javorového, špaldového nebo rýžového sirupu
- 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
- lžička citrónové šťávy nebo trocha sušené citrónové kůry
Postup
- Kešu ořechy slijte, propláchněte je pod tekoucí vodu a vložte do výkonného mixéru.
- K ořechům přidejte ostatní ingredience a mixujte s občasnými pauzami na setření stran do hladké konzistence. Dejte si záležet a mixujte opravdu delší dobu, aby vznikl hladký krém bez hrudek. Podle potřeby přidejte ještě trochu rostlinného mléka, ne ale více, než je třeba.
- Krém přendejte do uzavíratelné nádoby a nechte ho alespoň 2 hodiny uležet před dalším použitím.
Pudinkový krém
Pudinkový krém můžete použít např. na plnění vosích hnízd.
Doba přípravy: 30 min + 1 hod na uležení
Označení: vegetariánské, veganské, bezlepkové
Ingredience
- 1 balíček vanilkového pudinku s pravou vanilkou
- 300 ml kokosového mléka z plechovky
- 100 ml rostlinného nápoje (kokosový, sójový...)
- 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
- 2 lžíce třtinového cukru, rozmixovaného na cukr moučka
- 2 lžíce rumu
Postup
- Plechovku kokosového mléka nejprve dobře protřepejte, poté otevřete, a případně ještě promíchejte. Do kastrůlku odlijte zhruba 300 ml a začněte zahřívat.
- Do hrnečku si nalijte 100 ml rostlinného nápoje a rozmíchejte v něm pudinkový prášek. Poté směs přilijte ke kokosovému mléku, přidejte cukr a míchejte, dokud směs nezačne tuhnout do podoby pudinku.
- Pudink dejte na chvíli za okno do chladu. Zhruba po 15 minutách do něj vmíchejte rozpuštěný kokosový olej a rum.
- Dobře promíchaný krém přendejte do nádoby a nechte opět před použitím uležet alespoň hodinu v chladu. Spotřebujte zhruba do 3 dnů.