Recepty 01. 04. 2015 PDF Tisk

Jablka a hrušky se skořicí

Máte rádi dezerty? Pečená jablka s hruškami se skořicí jsou výbornou, lehkou a chutnou sladkou tečkou po slavnostním obědě.

Jablka a hrušky se skořicí

Na 4 menší porce (nebo 2 větší) budeme potřebovat:

  • 3 středně velká jablka 
  • 2 středně velké hrušky
  • 4 lžičky přírodního třtinového cukru
  • 2 lžíce ghí – přepuštěné máslo
  • půl lžičky mleté skořice
  • na dekoraci čerstvé lístky máty/meduňky

 

Postup přípravy zvládne každý:

Omytá jablka a hrušky zbavíme jadřinců a nakrájíme na měsíčky. Vložíme do pekáče, potřeme ghí (přepuštěným máslem) a ovoce podlijeme trochou vody. Pečeme v troubě na 180 stupňů.

Mezitím smícháme třtinový cukr a skořici. 

Po 40 minutách pečení posypeme jablka a hrušky připraveným cukrem se skořicí a vložíme na 1 minutu zpět do trouby, aby se cukr se skořicí rozpustil.

Servírujeme ozdobenou lístky máty/meduňky.

 

Věděli jste? 

Skořice – ájurvéda popisuje povahu kůry skořicovníku jako horkou, lehkou a suchou. Skořice srovnává všechny tři dóši, tedy snižuje přebytek vzduchu (váty), žluče (pitty) a hlenu (kaphy). Očišťuje krev, působí jako afrodiziakum a jako utišující prostředek. Léčí vyrážky na pokožce, onemocnění srdce, konečníku, zvracení, špatnou činnost střev, zkažený dech a zahání žízeň. Skořicový olej likviduje cizopasníky. Těhotné ženy by skořici měly užívat jen v omezeném množství, protože ve větší dávce by mohla způsobit potrat nebo nedonošení. Její použití se však doporučuje po porodu, protože zastaví krvácení a očistí vnitřek dělohy. Skořice rovněž pomůže ženám s přílišnou krvácivostí během menstruace.  

 

Objednat předplatné