středa 22. 3. 2023
Máte rádi dezerty? Pečená jablka s hruškami se skořicí jsou výbornou, lehkou a chutnou sladkou tečkou po slavnostním obědě.
Na 4 menší porce (nebo 2 větší) budeme potřebovat:
Postup přípravy zvládne každý:
Omytá jablka a hrušky zbavíme jadřinců a nakrájíme na měsíčky. Vložíme do pekáče, potřeme ghí (přepuštěným máslem) a ovoce podlijeme trochou vody. Pečeme v troubě na 180 stupňů.
Mezitím smícháme třtinový cukr a skořici.
Po 40 minutách pečení posypeme jablka a hrušky připraveným cukrem se skořicí a vložíme na 1 minutu zpět do trouby, aby se cukr se skořicí rozpustil.
Servírujeme ozdobenou lístky máty/meduňky.
Věděli jste?
Skořice – ájurvéda popisuje povahu kůry skořicovníku jako horkou, lehkou a suchou. Skořice srovnává všechny tři dóši, tedy snižuje přebytek vzduchu (váty), žluče (pitty) a hlenu (kaphy). Očišťuje krev, působí jako afrodiziakum a jako utišující prostředek. Léčí vyrážky na pokožce, onemocnění srdce, konečníku, zvracení, špatnou činnost střev, zkažený dech a zahání žízeň. Skořicový olej likviduje cizopasníky. Těhotné ženy by skořici měly užívat jen v omezeném množství, protože ve větší dávce by mohla způsobit potrat nebo nedonošení. Její použití se však doporučuje po porodu, protože zastaví krvácení a očistí vnitřek dělohy. Skořice rovněž pomůže ženám s přílišnou krvácivostí během menstruace.